Bihar hírei

2018.10.30. 09:55

Egy barátság, mely kiállta az idő próbáját

Az egy községet alkotó Érbogyoszlóról és Albisról neveztek el egy utcácskát Bondues-ben, Bogyoszló franciaországi testvértelepülésén. Az ünnepi eseményen érmelléki küldöttség is részt vett. A bogyoszlóiak négy kellemes, tartalmas napot tölthettek ismét vendéglátóiknál.

Az egy községet alkotó Érbogyoszlóról és Albisról neveztek el egy utcácskát Bondues-ben, Bogyoszló franciaországi testvértelepülésén. Az ünnepi eseményen érmelléki küldöttség is részt vett. A bogyoszlóiak négy kellemes, tartalmas napot tölthettek ismét vendéglátóiknál.

Egy történet, mely évtizedek óta fonódik, két távoli ország települése és lakosai között. Érbogyoszlót is, mint minden más települést Romániában, az 1989-es forradalmat követően különös hangulat járta át, remélték a változást, bíztak egy jobb, könnyebb, élhetőbb jövőben, ismerkedtek a demokrácia fogalmával. Ebben az időszakban azonban olyasmi történt, amire ők nem is számítottak, és nem is sejthették, hogy milyen meghatározó dolog lesz a továbbiakban a falu életében. Egy nagyon hideg januári napon „idegenül” beszélő, kedves hangvételű emberek kopogtak be a helyi református parókia ajtaján: Franciaországból érkezett a kis küldöttség, bemutatkozásuk a „segíteni jöttünk” volt. A falubeliek szívesen fogadták a messziről jött, akkor még idegeneket, mindenkit egy-egy család „fogadott örökbe” itt tartózkodásuk ideje alatt, (s ez azóta is így van, ha a faluba látogatnak), ezáltal bepillantást nyerhettek az itt élők mindennapjaiba. A nyelvi különbségből adódó problémákat is hamar leküzdötték, hisz a mosoly, a meleg kézfogás bármely nyelvet beszélőnek ugyanazt jelenti. Az első látogatásukat még egy, majd még több követte, mint mondták: „érezték, hogy a helyi emberek nemcsak az ajtójukat, de szívüket is megnyitották számukra”.

Baráti kapcsolat

El lehet mondani, hogy a községben nincs olyan, akit ne kötne valami emlék „a franciákhoz”, az óvodásoktól a szépkorúakig, hisz minden látogatásuk alkalmával felkeresik a közintézményeket, és a legtöbb esetben nem is jönnek üres kézzel: játékokat, papír- és írószereket hoznak az óvoda és az iskola számára. Az időseknek szerveztek már szeretetvendégséget, számukra is adtak ajándékcsomagokat, nekik köszöngetően van a helyi fiataloknak magyar népviseletük. Sok alkalommal teremtettek lehetőséget bogyoszlói és albisi lakosoknak, hogy költségmentesen tudjanak elutazni Franciaországba, s ott tartalmas, szép programokat biztosítottak számukra, sőt, vegyes házasságok is köttettek már. A baráti kapcsolat 2005-ben kapott hivatalos keretet, Érbogyoszlóban számos külföldi vendég jelenlétében aláírtak egy testvértelepülési szerződést. Sok minden történt az évtizedek alatt, sajnos van, akik már elhunytak a Bondues-Bogyoszló Baráti Társaság alapító tagjai közül, az ő nevüket egy emléktábla őrzi Érbogyoszlóban (ennek avatásáról szintén beszámoltunk). Külföldi barátaink kezdeményezésére és támogatásával létrehoztak a faluban egy közösségi házat, melyet majd azok egyikéről neveznek el, aki tagja volt a faluba elsőként érkezett csoportnak, majd aktív tagja és támogatója volt e kapcsolat fennmaradásának.

Megtisztelő ünnepség

Október 12-én Érbogyoszlóból indult el újra egy küldöttség Franciaország felé, egy igen megtisztelő és nem mindennapi ünnepségre voltak hivatalosak: a községünket alkotó két településről, Érbogyoszlóról és Albisról neveztek el egy utcácskát Bondues-ben, a névtáblát ez alkalommal leplezték le. Ki gondolta volna ezt még 1990-ben, hogy egy ilyen kis falucskáról, mint Bogyoszló, mely sajnos nem tűnik ki semmivel a többi érmelléki település közül, Európa túloldalán egy utcát neveznek el?! A bogyoszlóiak négy kellemes, tartalmas napot tölthettek ismét vendéglátóiknál, hisz az ünnepség mellett most is számos szórakoztató programot, sok látnivalót biztosítottak számukra. „A barátság sohasem felejt. Éppen ez a csodálatos benne.” Oscar Wilde szavai újra és újra bizonyosságot nyernek e kis érmelléki falu életében is, hisz e sok-sok emlék mind az évtizedekkel ezelőtt született és azóta kibontakozott barátságnak köszönhető.

Tarpai Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!