Bihar hírei

2018.09.19. 10:01

Szüreti bállal kezdődött a falunap Érköbölkúton

Több éves kihagyást követően az elmúlt hétvégén falunapot tartottak Érköbölkúton, szüreti bállal egybekötve. A nemrég megalakult Korona Egyesület szervezte az eseményt.

Több éves kihagyást követően az elmúlt hétvégén falunapot tartottak Érköbölkúton, szüreti bállal egybekötve. A nemrég megalakult Korona Egyesület szervezte az eseményt.Kellemes őszi időnek indult a szombat délelőtt. Délután csupán egy „porelverő” zápor suhant át a falun, hogy vasárnapra már ismét nyarat idéző hőség ülje meg a dimbes-dombos tájat. Már hetekkel a falunapot megelőzően készültek a báli hívogatóra a fiatalok. A tánclépések illendően kellett kövessék egymást, ahogyan a régi rigmusok betanulásával sem volt gond. Nem is csoda, hisz ahol lelkesedéssel teszik mindezt, ott szinte magától mennek a dolgok. No, azért Barta Anett hozzáértése is kellett mindehhez, aki a táncok betanítását felvállalta. Az érkeserűi lovas gazda, Buta Attila pedig fogatait ajánlotta fel a fiataloknak, akik nemcsak a falu utcáit járták be, de Hegyközszentmiklósra és Érolasziba is elkocsikáztak bálozókat toborozni. Az éjszakai ihaj-csuhaj után alig aludtak egy kötélhossznyit, a református templom harangszava máris istentiszteletre szólított. Az igei üzenetet követően a szülőfalujába hazalátogató Kocsis Gyula színművész szavalattal kedveskedett a gyülekezetnek. Fellépett még az elmúlt évben alakult érszőllősi DicsÉr együttes: nevük az istendicsőítésre, illetve az érmelléki tájegységhez való tartozásukra utal.

Egyesület alakult

A délutáni és az esti események az iskola mögötti sportpályán, valamint a falu központjában felállított szabadtéri színpadon zajlottak. Lelkes szurkolótábor biztatta a nőtlenek és a házasok focicsapatának mérkőzését, ahol az előbbieknek sikerült 2–1 arányban diadalmaskodniuk. Alig ért véget a mérkőzés, a traktor vontatta, szalmával teli utánfutó is megérkezett a helyszínre. A fiúk egykettőre kialakították a kisgépek számára a bálákkal határolt akadálypályát. A benevezett versenyzőknek ügyesen kellett lavírozniuk, előre-hátra tolatniuk. A legrövidebb idő alatt, illetve a legkevesebb hibaponttal Molnár Nándor szerezte meg a győzelmet, Bartus Balázs követte őt a rangsorolásban, míg Dienes Dominik a harmadik helyen végzett. A győzteseknek dobogót is állítottak, stílszerűen szalmabálákból. A színpad környékén szólt a gépzene, körhinta, kürtőskalács-árus, bóvlikkal kereskedők várták a szórakozni vágyókat. Eközben a kultúrház udvarán a Székelyhídi Baba-mama Kör képviseletében érkezett Palczert Juditot és a létavértesi (Magyarország) Rozsnyai Gyűjtemény munkatársát, Kővári Emesét körbefogták a gyermekek. Volt ott sminkelés, arcfestés, a különböző, ügyességet fejlesztő, ötletes népi játékokra még a felnőttek is rácsodálkoztak. A színpadi produkciók megkezdése előtti holtidőben a székelyhídi önkormányzatban a falut képviselő Gődér Attilával beszélgettünk a falunapot szervező egyesületről. A tanácsos elmondta, hogy a Korona Egyesület névválasztása nem véletlen, hisz a hagyomány szerint egy éjszakát a faluban rejtegették a magyar koronát. Az egyesület nemrég alakult, első megmutatkozásuk a faluünnep megszervezése volt. A Bádon Levente elnök vezette csapatnak további tervei között szerepel a középületek felújításához önkéntesek toborzása, a kulturális élet élénkítése, emellett szeretnének kirándulásokat szervezni, egy néprajzi gyűjteményt létrehozni.

Egységet teremt

Nem sok időnk maradt a tereferére, Fekete Katalin színpadi műsorvezető máris a porondra invitálta Székelyhíd polgármesterét, Béres Csabát. Az elöljáró elismerően szólt a település lakóinak szorgalmáról, egységteremtő rendezvénynek nevezte az eseményt, ugyanakkor további támogatásáról biztosította a közösséget. Elsőként a Zajgó Néptánccsoport aprócskái és nagyjai lepték el a színpadot, Kezdődik a mulatság címmel dél-dunántúli táncösszeállítást mutattak be. A Béres Csilla alapította hagyományőrző csoport ezúttal is remekelt. A helyi kisiskolások műsora is szívet melengetően bájos előadás volt. Az érköbölkúti születésű Molnár Júlia színművész operettrészleteket, szórakoztató dalokat adott elő. Vallott szülőfalujához való ragaszkodásáról, az érzelmi húrokat megpengető szavai könnyet csaltak elő a közönség soraiban. A szüretre hívogatók is pördültek egy sort a színpadon, majd pedig Syntia popénekesnő ragadta magához a mikrofont még mielőtt a nap sztárvendége, a Desperado együttes megérkezett volna.

Borczi Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!