Bihar hírei

2018.09.27. 11:27

A bő szőlőtermést ünnepelték Siterben

Szüreti mulatságot és bált tartottak múlt szombaton a siteri kultúrotthonban, amelyet az őszi betakarítást követő mulatságokhoz kötődő díszítéssel tettek még hangulatosabbá.

Szüreti mulatságot és bált tartottak múlt szombaton a siteri kultúrotthonban, amelyet az őszi betakarítást követő mulatságokhoz kötődő díszítéssel tettek még hangulatosabbá.Az elmúlt hétvégén, szombaton, szeptember 22-én egy fergeteges hangulatú szüreti mulatságnak voltunk részesei, hiszen megérett a szőlő, beérett a tengeri, kiásták a krumplit, a régi hagyományokból inspirálódva mulatsággal és templomi hálaadással köszönik meg az Úrnak a bő termést, a mindennapi eledel éves biztosítását. Az ősziesre fordult időjárás ellenére a nyolc táncospár bizakodva várta a pillanatot, amikor a szépen feldíszített szekerekkel elindulhattak a környező falvakba, behívogatni az esti szüreti bálba. Amíg a szekerek a kultúrház udvarán gyülekeztek, a fiatalok nótázva átvonultak a helyi Árpád-kori református templomba, ahol épp egy turistacsoport nézegette a ritkaságba menő freskókat. Szomor Attila lelkipásztor a János evangéliuma 2. részének 1–11-ig terjedő verseiből merítette igemagyarázatát. „A mai nap egy szép ünnep, amely, reméljük, hagyománnyá válik a mi faluközösségünkben és várjuk majd ezt az ünnepet. (…) Azokban a közösségekben, ahol a szüreti mulatság hagyománnyá vált, ott van Jézus is, akit mindnyájan meghívtunk, hiszen Ő nemcsak bánatunkban, elkeseredésünkben van velünk, hanem örömünkben, vígságunkban is, mint az a felolvasott igében is elhangzott, és csodát tett. Csodát tud tenni a mai napon köztetek is, hiszen azért kezditek a szüreti mulatságot a templomban, hogy magatok közt tudhassátok Jézust is, mert csak hittel kapaszkodhatunk bele”, fogalmazott a lelkipásztor. A templomi áldást követően a négy szépen feldíszített szekérrel, elől lovas legényekkel, a néptánccsoport elindult Hegyköztóttelekre és Hegyközcsatárba hívogatni.

Az eső közbeszólt

A falvakban sokan kíváncsian várták őket, egy-egy kapu előtt megterített asztalnál sok finomsággal jutalmazták a táncosokat. Sajnos az időjárás beleszólt a programba, dél múltával igazi őszies, hideg eső nehezítette munkájukat. Megtudtuk, hogy a több hetes felkészítést és a koreográfia betanítását Lakatos Anastazia és Kelemen Szabolcs vállalták fel, akik maguk is tagjai már több éve a néptánccsoportnak. Az egész szüreti mulatság koordinátora Lakatos Éva, aki a szülők segítségével finom reggelit, ebédet és vacsorát készített a csoportnak. A néptánccsoport két legfiatalabb párosa Fehér Jázmin és Varga Dominik, valamint Molnár Szintia és Molnár Patrik, akik alig várták első táncbemutatójukat. A siteri néptánccsoport „érdekessége” még a két román ajkú fiatal hölgy, Silaghi Giulia és Blaga Antonia Maria, akik a nagyváradi Gyermekpalotában román néptáncot tanulnak, de elmondásuk szerint nagyon szeretik a magyar néptáncot is, sok barátnőjük és barátjuk van a magyar közösségből.

Már sötétedett, amikor megérkeztek az első vendégek, akiket még több száz követte, hogy egy jót mulassanak, amihez a Sláger Boys együttes is hozzájárult, valamint a büfé, ahol ételt és italt lehetett vásárolni. A szervezők köszönetet mondanak a szülőknek, a csatári Polgármesteri Hivatalnak és mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult az idei szüreti mulatság sikeréhez. Külön köszönet a médiatámogatásért a Bihari Naplónak.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!