Bihar hírei

2018.05.02. 15:06

Még vannak szabad helyek

Akik eddig nem iratták be gyermeküket az előkészítő osztályba, lehetőleg legkésőbb a csütörtöki nap folyamán tegyék meg, mondta el szerdán Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes.

Akik eddig nem iratták be gyermeküket az előkészítő osztályba, lehetőleg legkésőbb a csütörtöki nap folyamán tegyék meg, mondta el szerdán Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes.

Igaz, hogy az előkészítő osztályokba történő beiratkozásoknak a második fázisa péntekig tart, de előfordulhat, hogy az utolsó nap során gondok lesznek a számítógépes programmal, úgyhogy fontos lenne elintézni ezt legkésőbb csütörtökön. Természetesen, tette hozzá, szeptemberig be lehet még íratni a gyerekeket a szabadon maradt helyekre, de jövő héttől már nem a tanintézetnél, hanem a tanfelügyelőségnél kell jelentkezniük a szülőknek.

Érdekes helyzet

Mint megtudtuk, az idén nagy vonalakban ugyanannyi gyermeket írattak be magyar tagozatos előkészítő osztályokba Bihar megyében, mint tavaly. Nem rendelkeznek pontos adatokkal arról, hogy megyei szinten hány gyermeknek kell elkezdenie szeptembertől az előkészítő osztályt, ugyanis nem tudják, kik költöztek el, vagy kik költöztek ide más megyéből. Kérdésünkre, hogy hol maradtak még betöltetlen helyek, a főtanfelügyelő helyettes a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot, valamint a 16. sz. általános iskolát említette meg, mindkét tanintézetben még körülbelül tíz-tíz szabad hely van. Ezzel kapcsolatban Pető Csilla szaktanfelügyelő megjegyezte: az az érdekes helyzet alakult ki, hogy miközben a Lorántffyban vannak még bőven szabad helyek, a Cantemir iskolában viszont, mely nincs is messze, több mint 31-en iratkoztak fel az előkészítő osztályba.

A túljelentkezéssel kapcsolatban a főtanfelügyelő helyettes elmondta: a különböző alternatív oktatási rendszerek – freinet, step by step – igen népszerűek nálunk, az ilyen osztályokba túljelentkezés volt. Elsőbbséget azok a gyerekek élveztek, akik körzetük szerint oda tartoztak, ezenkívül, akiknek például testvérük jár az adott tanintézetbe. Vannak még speciális kritériumok is, tette hozzá, melyeket az iskola dolgoz ki. Ha nem is sikerült a gyermeknek helyet találni ott, ahol a szülők szerették volna, igyekeztek minden esetben a legjobb megoldást megtalálni, azt viszont nem tudják megvalósítani, hogy a szülők mindig száz százalékban elégedettek legyenek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!