Bihar hírei

2018.04.20. 09:54

Akadozik a víz Csatárban

Mióta kimelegedett az idő, s az emberek elkezdték locsolni a kertjeiket, ismét gondok vannak Hegyközcsatáron a vízellátással. Felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy takarékoskodjanak.

Mióta kimelegedett az idő, s az emberek elkezdték locsolni a kertjeiket, ismét gondok vannak Hegyközcsatáron a vízellátással. Felhívást intéztek a lakosokhoz, hogy takarékoskodjanak.

Csütörtökön a Hegyközcsatár Községi Dobszó az egyik ismert közösségi oldalon felhívást intézett a lakosokhoz, hogy takarékoskodjanak az ivóvízzel – s főleg azok, akik locsolásra használják a vezetékes vizet, legyenek belátással a többiekre, hiszen amikor kifogy a tartályból a víz több órát kell működtetni a szivattyúkat, míg ismét folyik a víz a csapból. „Gondoljunk arra, hogy ilyenkor nem lehet mosogatni, mosni, főzni, megmosdani, hazaérkeznek az emberek a munkából, megmosdanának de nincs víz, nem lehet a benti WC-t használni, még nagyobb a probléma, ahol kisgyerekek, gyerekek vannak, hiszen őket még többször kell mosdatni, mosni rájuk. Tudjuk, nagyon fontos a víz locsoláshoz azoknak, akik a kertészetből élnek, de a probléma orvoslásáig legyenek tekintettel a többiekre is” – áll a felhívásban, amely szerint a probléma elhárítása folyamatban van, előreláthatólag egy hónapon belül új kúttal bővül a hálózat, amely úgyszintén 200 méter mélyről fogja biztosítani az ivóvizet.

Ellenségeskedés

A felhíváshoz többen is hozzászóltak. Volt közöttük, aki azt javasolta, hogy büntessék meg azokat, akik vezetékes vízből locsolnak, mások szerint nem is a locsolás az oka a vízhiánynak, volt, aki a polgármester magas fizetését tette szóvá és olyan is akadt, aki szerint a vízhiány azóta van, mióta az egyik szomszéd kutat ásatott.

Felvettük a kapcsolatot Bónisz Sándor polgármesterrel, aki elmondta: a probléma nem új keletű, évek óta a meleg beálltával gondok vannak a vízellátással. Télen még tűrhető a helyzet, azonban tavasztól kezdődően problémás a vízellátás, a három kút nem tud elegendő hozamot biztosítani. Óránként 15 köbméternyi vízre lenne szükség, de csak tíz köbméternyi vízhozam. Sokaknak van saját kútjuk is, de minthogy a hidrofort működtessék, s fizessék az áramot, inkább a vezetékest használják, mert az olcsóbb. Minden évben el szokták mondani a lakosoknak, hogy takarékoskodjanak a vízzel, s most, mióta közzétették ismét, egy kissé jobb lett a helyzet, mondta a polgármester – azonban akadtak, akik ezúttal sem hagyták ki, hogy egymásra, vagy a polgármesterre mutogassanak. „Van, aki szerint nem is igaz, hogy nincs víz, mások szerint én vagyok az oka, mert magas a fizetésem, megint mások a málnást okolják, mivel kutat ásott. Ők a „barátaink”, akik azzal foglalkoznak, hogy lejárassanak a falu előtt. Már sokszor bebizonyosodott, hogy valótlanságokat állítanak; de őket ez élteti, az ellenségeskedés, nem az összefogás” – mondta el a polgármester, aki egyúttal megerősítette: új kutat ásnak, már dolgoznak rajta, egy hónapon belül készen lesz, s remélhetőleg ezzel megoldódik majd a helyzet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!