Bihar hírei

2018.03.15. 13:38

Tüntetésekkel folytatják a tiltakozást

Mindent összevetve megoldatlanok a tanügyi alkalmazottak problémái, hangzott el a Bihar megyei FSLI tegnapi sajtótájékoztatón. Valószínűleg tüntetésekkel folytatódnak a tiltakozások.

Mindent összevetve megoldatlanok a tanügyi alkalmazottak problémái, hangzott el a Bihar megyei FSLI tegnapi sajtótájékoztatón. Valószínűleg tüntetésekkel folytatódnak a tiltakozások.

 

A Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) Bihar megyei vezetői a dolgok jelenlegi állásáról, eddigi akcióikról, valamint az országos szakszervezet terveiről számoltak be a tegnapi sajtótájékoztatón. Az országos felmérő szimulálásának bojkottálása nem sikerült, de figyelemfelkeltésként mégis hatásos volt, mondta el Ioan Țenț, a FSLI Bihar megyei vezetője. Nem lehetett szó tényleges bojkottról, mivel a felmérésen egy-egy iskola tanügyi alkalmazottainak 9–10 százaléka vesz részt, s ha akadnak is, akik visszautasítják a részvételt, bőven vannak, akikkel helyettesíteni tudják őket – ahogy egyébként Bihar megyében is történt. Amint az érdekvédelmi megbízott kifejtette, ő maga nem a bojkott híve már csak azért sem, mert nem a diákok a hibásak azért, mert a tanügyi alkalmazottak elégedetlenek. S bár voltak szakszervezeti tagok, akik ezt támogatták, úgy véli, hogy az érettségit semmi értelme nem lenne bojkottálni, „úgysem lenne hatékony és csak nevetségessé tennénk magunkat”.

Hazugság volt

A FSLI egyébként március 5-e és 7-e között fővárosi tüntetéseket is tervezett a város különböző pontjain, de ezeket az ottani polgármesteri hivatal – úgy tűnik, mondvacsinált ürüggyel – nem hagyta jóvá. Állítólag ugyanis más civil szervezetek „foglalták le” akcióikkal azt az időszakot, csakhogy, mint konstatálták, a szóban forgó helyszíneken nem volt semmilyen más tiltakozás, „tehát mindez hazugságnak bizonyult”. A tervek szerint az elkövetkezendőkben is tüntetésekkel folytatják a tiltakozást, ezek menetéről a FSLI vezetőinek március 21-i, fővárosi ülésén születik döntés. Májusban valószínűleg egy nagyszabású megmozdulás lesz.

A szövetség Bihar megyei vezetője, valamint Radu Hora alelnök és Flaviu Zancu megyei főtitkár elmondták: bár eredetileg úgy volt, hogy januárban 25, márciusban pedig 20 százalékos fizetésemelést kapnak a tanügyi alkalmazottak, végül a tényleges emelkedés 15–16 százalékos lett. Ennél is rosszabb helyzetben vannak a tanfelügyelőségek nem tanügyi alkalmazottai – például a könyvelők, a titkárnők, a jogászok –, ők ugyanis rendszeresen kimaradnak a fizetésemelésekből. Megoldódott viszont a részmunkaidővel alkalmazottak gondja, akik év elején abba a helyzetbe kerültek, hogy a jövedelmüket meghaladó mértékű adót kellett volna befizessenek.

Ioan Țenț megemlítette az országos szakszervezetnek azokat a követeléseit, melyeket nyílt levél formájában továbbított március folyamán Ariana Bucur tanügyi államtitkárnak. Ebben többek között az áll: a március elsejei fizetésemelést ne tanintézetek egybeolvasztásától, elbocsátásoktól és egyéb juttatások megvonásától tegyék függővé; oldják meg a különböző jutalékok, járandóságok kiszámításának módját; tárgyalják újra a tanügyi alkalmazottaknak a bértáblán belüli pozícióját, ugyanis jelenleg „az alsó negyedében található”. Azt is el szeretnék érni egyúttal, hogy kérésre három évvel hamarabb mehessenek nyugdíjba, anélkül hogy a nyugdíj mértékét ez befolyásolná.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!