Bihar hírei

2018.03.14. 13:08

Töretlen a kabaré sikere Margittán

A margittai Horváth János Társaság (HJT) színjátszó csoportja 25 évvel ezelőtt alakult meg, annak idején még az RMDSZ égisze alatt. Megalakulása után a HJT vette át működtetését. A jubileumi előadásuk méltó megkoronázása volt eddigi sikereiknek.

A margittai Horváth János Társaság (HJT) színjátszó csoportja 25 évvel ezelőtt alakult meg, annak idején még az RMDSZ égisze alatt. Megalakulása után a HJT vette át működtetését. A jubileumi előadásuk méltó megkoronázása volt eddigi sikereiknek.

 

A társulat klasszikus kabarék előadására szakosodott és első perctől komoly közönségsikerük volt. Minden év farsangjakor bemutattak egy szórakoztató műsort, melyek teltház előtt zajlottak. A nézők száma folyamatosan nőtt, így már két, később három előadást kellett tartaniuk. Nagyon népszerűek lettek, elérték azt, ami hivatásosoknak sem mindig sikerül, ugyanazon darabot háromszor is teltház előtt játszották. Idei margittai bemutatóik március 10–11-én voltak. Mindkét előadás jegyei pár nap alatt gazdára találtak, így idén is lesz triplázás húsvét után. Margittán kívül idei műsorukat Monospetriben és Berettyószéplakon mutatták be, a további meghívásoknak húsvét után tesznek eleget. A jubileumi előadásuk méltó megkoronázása volt eddigi sikereiknek. Több rövidebb és poénosabb darabot választottak, mindegyik afféle „poénbomba” volt. A sokéves tapasztalat visszaköszönt a szereplők alakításában, de a tapasztaltabb szereplők mellett a fiatalok is nagyszerű alakításokat mutattak be. A műsorukban Rejtő Jenő, Nádassy László, Trunkó Barnabás, Nóti Károly kabaréjelenetei, valamint a Horváth-Demeter duó és villámtréfák kerültek színre. A viccekkel egybekötött konferálást idén is Horváth Sándor vállalta magára.

Köszönet a közönségnek

Műsor előtti köszöntőbeszédet Szőke Ferenc HJT-elnök mondott, kiemelve benne, hogy: „A folyamatos teltház és az Önök tapsa volt a legjelentősebb motiváció arra, hogy negyedszázadon át farsang táján egy szórakoztató estet biztosítsunk a tisztelt közönségnek.” Köszönetet mondott a közönségnek a negyedszázados kitartó teltházas jelenlétért. „Csoda kell ahhoz, hogy amatőr színjátszók negyedszázadon át így magukhoz láncolják a nézőket. Az viszont tény, hogy ezt a csodát közösen hoztuk össze, szeretett közönségünkkel. Az Önök tapsa, megelégedettsége, biztatása adott erőt és kedvet évről-évre a további munkához. Köszönjük hűségüket és kitartásukat. Köszönjük, hogy ezen ünnepi előadáson is velünk vannak” – fogalmazott, majd köszönetet mondott azoknak, akik a háttérmunkát végzik, és akik objektív okokból távoztak a társulatból. Az előadásokat megtisztelték jelenlétükkel Cseke Attila szenátor, Szabó Ödön képviselő, a helyi RMDSZ-, az egyházak, az intézmények és a civil szervezetek vezetői. Szombaton Cseke Attila, Árkosi Antal és Demián Zsolt köszöntötte a társulatot és a közönséget. Gratuláltak a 25 éves kitartó munkáért, mely a szórakoztatáson túl a magyar közösségépítést is szolgálja, hisz nincs még egy olyan rendezvény, mely ennyi magyar embert egy csoportba tudna gyűjteni. A szenátor kiemelte, hogy teljes joggal megérdemelték az idén kapott Magyar Kultúráért Díjat. A helyi és körzeti érdekvédelmi szervezet vezetői születésnap alkalmából stílszerűen egy nagy üveg pezsgőt adtak át a társulatnak.

Meghatározó a térségben

Vasárnap Szabó Ödön képviselő és Pocsaly Zoltán polgármester mondott köszöntőt. A képviselő kiemelte, hogy ez a társulat meghatározó jellegű kulturális szempontból a térségben. Előadásait akkor is megtartotta, amikor a margittai művelődési ház felújítás alatt állt. Magukkal vitték közönségüket a szomszédos Monospetri színpadára. Gratulált a felújított, minden igényt kielégítő művelődési házhoz, mely mostantól bármilyen kulturális műsor otthona lehet, a társulatnak pedig további jó munkát kívánt. Van jövőjük, hisz jelenleg is három generációt képviselnek a szereplők, mondta a képviselő. A polgármester elismerései is csak felsőfokon hangzottak, majd átadott egy születésnapi óriástortát, mely az előadás utáni vacsorán került felszolgálásra. Bradács Alíz kórházmenedzser virágkosárral köszöntötte a csapatot. A HJT elnöke köszönetet mondott a színjátszóknak, a háttérembereknek, a támogatóknak, megköszönte az ajándékokat, majd optimistán kiemelte, hogy ez a társulat első 25 éve, melyet reményei szerint továbbiak követnek majd.

Hajas Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!