Bihar hírei

2018.03.04. 12:12

Lezajlott a hittanolimpia megyei szakasza

Szombaton a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumban szervezték meg a katolikus hittanolimpia megyei szakaszát magyar, román és szlovák anyanyelvű diákok számára.

Szombaton a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumban szervezték meg a katolikus hittanolimpia megyei szakaszát magyar, román és szlovák anyanyelvű diákok számára.

Száz gyermek érkezését várták szombat reggel a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba, a hittanolimpia megyei szakaszára, akik Érmihályfalvától kezdve Székelyhídon és Sólyomkőváron keresztül egészen Nagyszalontáig különböző iskolák növendékei. V-XII. osztályos, magyar, román és szlovák anyanyelvű római és görögkatolikus diákokról volt szó, és mindenki a saját tananyagának megfelelően írt úgy, hogy akik IX-XII-ikben teológiai profilú osztályokba járnak, azok külön tematikát kaptak. A tételek közt szerepelt kvíz, fogalommagyarázat, szöveg alapján történő érvelés adott téma mentén, valamint lecke kifejtése megadott szempontok alapján. Az V-VI-soknak két óra, a VII-XII-nek három óra állt a rendelkezésére, a dolgozatokat olyan szaktanárok javították ki, akik nem tanítják az illető versenyzőt, az eredményeket pedig hétfőn teszik közzé. Minden évfolyamból az első helyezettek jutnak tovább a szintén a Szent László Líceumban lebonyolítandó országos döntőbe, kivéve az V-VI-sokat, akiknél ez a megyei szakasz volt az utolsó forduló. A megmérettetés része a román tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában, és VII. osztálytól felfelé országosan egységes tételeket kaptak a résztvevők.

A legfontosabb tudás

A hittanolimpia nyitóünnepsége a házigazda tanintézet kápolnájában zajlott, ahol Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte a megjelenteket. Exc. Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök úgy fogalmazott: a diákok a legfontosabb tudásról tesznek tanúbizonyságot, hiszen nincs lényegesebb dolog annál az életben, mint Istent minél jobban megismerni. Arra buzdította, bátorította őket, hogy örömmel tegyék ezt, ne féljenek attól a kihívástól, hogy Krisztusról beszéljenek a világ előtt.

Adrian Podar, a görögkatolikus diákok lelki vezetője is üdvözölte a megjelenteket, az osztálytermekbe való vonulás előtt pedig még Konrád Katalin igazgatónő adott azon meggyőződésének hangot, hogy a gyerekek szorgalmasan készültek annak érdekében, hogy megmutathassák, mit tanultak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!