Bihar hírei

2018.02.22. 09:20

Hosszas viták az érmihályfalvi tanácsülésen

Az érmihályfalvi Helyi Tanács tegnap déli ülésén két téma is hosszas polemizálást váltott ki. Az egyik a központi tömbházak egy részének EU-támogatott felújítási lehetősége körül bontakozott ki: 58 háztartásról, illetve egy 4 éves futamidejű beruházásról van szó.

Az érmihályfalvi Helyi Tanács tegnap déli ülésén két téma is hosszas polemizálást váltott ki. Az egyik a központi tömbházak egy részének EU-támogatott felújítási lehetősége körül bontakozott ki: 58 háztartásról, illetve egy 4 éves futamidejű beruházásról van szó.

Még november elején számoltunk be arról az Érmihályfalván tartott gyűlésről, melyen Nyakó József polgármester tájékoztatta a város főtere mentén lévő régebbi tömbházakban lakókat, hogy adódik egy EU-s pályázati lehetőség az épületek rendbetételére. Akkor elhangzott, hogy ebbe értendő a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a lépcsőházak villamosvezetékeinek modernizálása, stb. Az EU 60%-ot fizetne, a többin a város, illetve a lakástulajdonosok osztoznak. Utóbbiaknak a város mintegy megelőlegezi a (lakások paramétereivel arányos) költséget, amit majd részletekben lehet kifizetni. A képviselő-testületi ülésen a téma felvezetéseként a polgármester nagyjából elismételte a novemberi gyűlésen elhangzottakat, az épületek állapotáról elég volt annyi, hogy eddig csak a szerencsén múlt, hogy például nem okoztak balesetet a lehulló cserepek… Két tömbház 58 háztartásáról van szó, illetve egy 4 éves futamidejű beruházásról, összesen 3,016 millió lej értékben. A pályázati dokumentáció részleteiből kiderült, hogy a két lépcsőházra összesen 557.310 (327.138 + 230.172) lej, az EU-ra 1.374.354 lej, az épületekben lévő kereskedelmi egységekre 228.628 lej, a városra 856.247 lej hárulna. A polgármester megdicsérte az önkormányzat alkalmazottait, akik (megfogalmazása szerint) annyit dolgoztak, mint a rabszolgák, hogy a dokumentáció időben elkészüljön.

Egy lehetőség

A kifogások között Pap Sándor (EMNP) tanácsos fogalmazta meg azt, hogy nem lehet a tömbházlakókat tudtuk, akaratuk és részletes tájékoztatásuk nélkül költségbe vagy adósságba hajszolni. A vita során többen felszólaltak, többen többször is, indokolatlannak tartjuk mindet idézni, illetve méltatlannak is az olykor már egy Caragiale-darabba illő jelenetek tolmácsolását. A parttalannak tűnő polemizálás végén Chis Gheorghe (RMDSZ) próbálta tisztázni: egy pályázati lehetőségről van szó, melynek megnyerése esetén lehet boncolgatni azt, hogy ki, mennyit, miért és mikor fizet. „Azt kell eldönteni, hogy miközben arról panaszkodunk, hogy Romániában általában rosszul gazdálkodnak a pályázati lehetőségekkel, mi kinyitunk egy kaput, vagy csukva hagyjuk”. A szavazás során a tervezetet 12 igen (1 PNL, 2 PSD, 10 RMDSZ – egy tanácsos hiányzott), 2 tartózkodás (EMNP) és 2 nem (EMNP) szavazattal elfogadták, a pályázatot február 28-ig kell leadni.

Elutasították

Ugyancsak megosztotta a tanácsosokat a nagykárolyi székhelyű Agrotex cég terve, a mezőgazdasági kellékeket forgalmazó cég műtrágya és vegyszer tárolására használható raktár építésére kért beleegyezést. Nemeth Elvira (PSD) tanácsos a lakosok érdekeire, egészségük védelmére hivatkozva kérte társait, hogy szavazzanak nemmel, ugyanakkor tiltakozó aláírásokat tartalmazó listát is felmutatott. Pap Sándor (EMNP) szerint a cég ne a Hunyadi János utcába tegye raktárát (ahol a helyi központja van), hanem a városon kívül. Baricz-Nánási Ferenc (EMNP) tanárként arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a gyerekeknek a környezetvédelmet tanítják, nem tehetnek másként a gyakorlatban. Volt olyan vélemény, hogy a cég valójában most szabványos keretek közé vinné az eddig is gyakorlott tevékenységét, tehát akár pártolni is kellene. Nyakó József polgármester kifejtette: maga sem pártolja a tervet, de a kérelmező minden hivatalos követelménynek megfelel, dokumentációja rendben, nincs törvényes alap a kérés elutasítására, utóbbi esetén a cég akár be is perelheti az önkormányzatot. A tervezet 8 igent (RMDSZ), 6 nemet (2 PSD, 4 EMNP) és 2 tartózkodást (1 PNL, 1 RMDSZ) kapott, így nem volt meg az elfogadásához szükséges 50%+1 voks.

Egy újabb napirendi pont volt a város 2018-as költségvetésének megvitatása, pontosabban megvitatás nem volt, hiszen egyetlen kérdés, vagy megjegyzés nélkül, egyhangúan elfogadták annak tervezetét.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!