Bihar hírei

2017.12.28. 11:51

Érmihályfalva kalákázott a legjobban

Az idén Érmihályfalva város és annak polgármestere, Nyakó József kapta a Bihar Megyei RMDSZ szervezet által alapított Tulipán Kaláka Díját.

Az idén Érmihályfalva város és annak polgármestere, Nyakó József kapta a Bihar Megyei RMDSZ szervezet által alapított Tulipán Kaláka Díját.

A városnak és a városvezetőnek járó Tulipán Kaláka Díjat Nyakó József polgármester tegnap vette át az RMDSZ nagyváradi székházban Borsi Imre Lóránttól, a szövetség megyei szervezetének ügyvezető alelnökétől. Borsi Imre Lóránt elmondta, hogy 2012 óta indult útjára a Tulipán Kaláka, melynek keretében évente mintegy hetven ilyen közös önkéntes munkálkodás zajlik, és ezek körülbelül kétezer személyt mozgatnak meg Bihar megyében. Az idén játszóterek, közösségi házak épültek, RMDSZ-székházak újultak meg kalákában, nagyon sok temetőtakarítás történt, fát vágtak télire időseknek, és egy iskolának. „Az a fontos, hogy életre kelt Bihar megyében a kaláka, amelynek régen is az volt a lényege, hogy a családok, barátok összeálltak segíteni. A kaláka fontos része a nap végén az egész napi tevékenységet záró szeretetvendégség” - fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Hozzátette, hogy az anyagi forrásokat a helyi vagy a megyei önkormányzat támogatásával, vagy pályázat útján teremtik elő a szervezők, a kisebb célokra maguk a szervezők dobják össze a pénzt. A kalákákat az RMDSZ sokszor egyházakkal, civil szervezetekkel vagy iskolákkal közösen szervezi meg. Borsi Imre Lóránt kiemelte, hogy Érmihályfalva 2012 óta kiveszi a részét ebből a tevékenységből, az idén pedig a legtöbb kalákát szervezte, ezzel érdemelte ki a díjat.

Megvalósítások

A kitüntetett elöljáró a maga során nagyszerű ötletnek nevezte a Tulipán Kaláka mozgalmat, majd kiemelte azt, hogy a szórványban a magyarok sokkal hamarabb adják a fejüket önkéntes közösségi munkára, mint a nagyobb, városi életet élő közösségek, mert a szórványban élőknek mások a motivációik, sokkal hamarabb megérzik a közösségüket fenyegető veszélyeket. Mindazonáltal Érmihályfalva erős magyar közösség, ahol sikerült az idén kalákára buzdítani az embereket. Nyakó József elárulta, hogy az idén először a legelőt kerítették el, és az év során több kilométernyi járda készült el kaláka nyomán. „De idén vitte a prímet a játszóterek építése és felújítása” - fogalmazott az elöljáró, aki példaként a Bujanovics dendrológiai parkban, valamint óvodák udvarán épített játszótereket említette példaként, ugyanakkor a már meglévő játszótereket is karban tartották. Végezetül az elöljáró elmondta: a tervek között szerepel az, hogy Érmihályfalva város jövőre Közösségépítő Díjat alapít.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!