Bihar hírei

2017.10.25. 09:00

A szépkorúakat köszöntötték Magyarkakucson

Az ember ritkábban jut el e szép és rendezett Sebes Körös-menti településre, de amikor igen, akkor lelkileg feltöltve indulhat haza, azok a szép események melyeket ebben az alig száz lélekszámot számláló – vagy talán még ennyi sem – faluban átél, hosszú ideig emlékezetes marad.

Az ember ritkábban jut el e szép és rendezett Sebes Körös-menti településre, de amikor igen, akkor lelkileg feltöltve indulhat haza, azok a szép események melyeket ebben az alig száz lélekszámot számláló – vagy talán még ennyi sem – faluban átél, hosszú ideig emlékezetes marad.

A magyarkakucsi Árpád-kori református templom adott otthont vasárnap az idősek világnapja tiszteletére tartott ünnepi istentiszteletnek, melynek keretében köszöntötték a helybeli szépkorúakat, no és azokat a más településekről érkező időseket, akik részt vettek az egyházi szertartáson. Az istentisztelet keretében Szilágyi Gyöngyi helyi református lelkipásztor hirdette Isten igéjét, prédikációjának alapgondolatát, Sámuel I. könyve, 12. részének 22-23 verseiből merítette: „Mert nem hagyja el az Úr az ő népét, az ő nagy nevéért; mert tetszett az Úrnak, hogy titeket a maga népévé válaszszon (...) szól többek között az ige. Beszélt arról, hogy „Isten hozzájárulásával Izrael népe királyt választott, így lett Izrael első királya Saul. Samuel összehívja az egész népet, és bemutatja Sault a királyt, majd visszavonul azokkal a szavakkal, hogy megöregedtem. Tulajdonképpen a tényekkel szembe nézett Sámuel, amikor ezt a kijelentést tette. Ez egy tisztán látás volt részéről, az hogy nem álmodozik, hanem elfogadja azt a tényt, hogy megöregedett. Nem áltatjta magát, szembe néz a ténnyel Sámuel”. Isten rendje az, hogy megszülettünk, felcserepedtünk, élünk majd meghallunk, ezt a rendet Isten szabta meg és erre azt szoktuk mondani, hogy ez a rend jó. A sorscsapásokat is el kell fogadni mert az is isteni rend, azt hogy megöregedtünk azt is örömmel kell elfogadni”. Az igehirdető arról is beszélt, hogy ezen a jelentős napon, ne csak az időseknek és a szépkorúaknak szóljon az ige, hanem mindenkinek.

A főgondnok

A továbbiakban az egyházközség főgondnoka Barabás Imre, egy Ócsay Istvántól kölcsönzött idézettel kezdte ünnepi beszédét, majd nagy szeretettel köszöntötte az időskorúakat, akik eljöttek a templomba, de azokat a helyi lakosokat, akik mint szépkorúak, valamilyen okból nem lehetnek itt. „Az idősek napja az idős emberekről és a ő tiszteletekről szól, tiszteletük magába foglalja, elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy falunknak és egyházunknak ők is hasznos tagjai és mindnyájunknak nagy szükségünk van rájuk, még ebben a korban is. Nagyon nagy szeretettel gondolunk a szépkorúakra és nemcsak ezen a napon hanem az év minden napján. Vigyázni kell rájuk, segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli időskori életet éljenek”. Majd arról beszélt, hogy furcsa teremtmény az ember, 20 éves korában a 40 évest már öregnek tartja, , aztán ahogy telnek az évek úgy tolódik ki az időpont a 60-ra, a 80-ra, vagy akár a 90-re. Beszéde végén mondta: „Kedves idősödő szeretteink: Önök semmit sem öregedtek, szemükben most is a szeretet, arcukon a mosoly. Az élet szeretet a kedvesség mindenkit fiatalon tart. Nem számít az ősz haj, a ráncok, fiatalságuk belülről árad. Kívánom önöknek, hogy családjaik szeretete aranyozza be hétköznapjaikat, és ünnepeiket ajándékozzák meg önöket vidámsággal, békességgel, figyelmességgel és szeretetükkel” – mondta többek között a főgondnok.

Vigyázzunk az idősekre

Az eseményen jelen lévő Borsi Lóránt a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke, ő is köszöntötte a gyülekeztet: Miután sok szeretettel köszöntött mindenkit, arról beszélt, hogy Bihar megye majd minden magyarok által lakott településein megfordult, de Magyarkakucson most fordult meg először. Nagyon örül annak, hogy itt van ezen a napon, amikor a idősebb korosztály köszöntik, melyet 1991 óta ünnepelnek világszerte, egy ENSZ határozat alapján. „Igen kell vigyázzunk az idősekre, hiszen egy olyan értéket hordoznak önmagukban, amely nemcsak lelki, szellemi hanem külön tudományos jelleget hordoz magával. Amikor ők fiatalok voltak még nem volt internet, de más sok minden nem volt amitől ma tudást tudunk gyűjteni. Ott volt viszont az idősek a szépkorúak akik mindig jó tanácsokat tudtak adni a következő generációnak, az adott közösségnek. Az időskor valóban relatív, ezt már én saját magam is megtapasztaltam. Az ember élete olyan mint egy gyertya, melyet az Isten meggyújtott és az folyamatosan ég, aztán elérkezik az a pillanat amikor kialszik egy láng, de jön egy másik világ ahol újra fellángol a láng és ott folytatjuk tovább” – mondta többek között Borsi Lóránt.

Emléklapot kaptak

Az istentisztelet keretében minden szépkorúnak, egy-egy emléklapot osztottak ki, melyet a lelkész és a főgondnok adta át az ünnepelteknek, majd a tiszteletes asszony most már szinte felnőtt gyerekei egy nagyon szép, az naphoz illő kulturális műsorral szolgáltak. Az egyházközség elöljárói, mindenkit, aki részt vett az egyházi szertartáson, egy szeretetvendégségre invitálta a gyülekezeti házba. Mint történik az mindig, amikor Magyarkakucson valamilyen ünnepi rendezvény zajlik, az ekkor feltálalt ételeket egy Kakucsról elszármazott, Szilágyi Vilmos nevezetű és kedves felesége biztosítja, akik Mikepércsen élnek, így volt ez vasárnap is. No és egy helybeli hölgy egy az eseményt híven jelző hatalmas tortát is készített, melyből minden résztvevőnek jutott egy-egy szelet.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!