Bihar hírei

2017.08.31. 14:30

Nemzetközi horgásztalálkozó Bihardiószegen

2017. augusztus 26-án megrendezték a bihardiószegi (Fácános) gyűjtőtavon a Zichy Bornapok II. Horgászversenyét. A nap folyamán egy halászattal kapcsolatos könyvismertetőre is sor került.

2017. augusztus 26-án megrendezték a bihardiószegi (Fácános) gyűjtőtavon a Zichy Bornapok II. Horgászversenyét. A nap folyamán egy halászattal kapcsolatos könyvismertetőre is sor került.

A Kárpát-medencei magyar összefogás szellemében, a természet és a horgászat közös szeretete, valamint magyarságunkhoz való ragaszkodásunkjegyében, ’’a távolság nem számít, ha van valami ami összeköt’’ mottóval 2017 augusztus 26-án megrendezték a bihardiószegi (Fácános) gyűjtőtavon a Zichy Bornapok II. Horgászversenyét. E lassan hagyománnyá váló rendezvény a Bihardiószegi Zichy Gazdakör és a pákozdi Kormorán Sporthorgász Egyesület közti kapcsolaton nyugszik. Hasonló közös rendezvények kerülnek megrendezésre Székesfehérváron is. Tudni kell, hogy Bihardiószeg és Pákozd egymás testvértelepülései. Mados Attila polgármester és Törő Gyula RMDSZ tanácsos meghívásának eleget téve, tavaly Kiss László (a Kormorán SE tiszteletbeli örökös elnöke) és néhány horgásztársa látogatott Bihardiószegre, megalapítva a Zichy Bornapok Horgászverseny vándorkupáját. A vándorkupát mindig a legtöbb halat fogó csapat nyeri és birtokolja egy évig. A diószegi horgászversenyt a helyi RMDSZ és a Zichy Gazdakör támogatásával Várdai József és Törő Gyula szervezte. Mérlegelő bírák Mészáros Zoltán, Csikai Zoltán és Farkas Sándor voltak. A zsűri titkári feladatait Füzesi Laura látta el. A legszigorúbb szabály az volt, hogy mindenki érezze jól magát. A 16 résztvevő csapat tagjai Székesfehérvár környékéről, az Ipoly mentéről, Nagyváradról és Érmellékről érkeztek.

A hal mennyisége

Érdekes szinfoltként volt egy kizárólag női csapat is. A versenyen összesen 104,44 kg hal került mérlegelésre, valamint a legnagyobb kifogott hal 3,58 kg-ot nyomott. Az alábbi kategóriákban osztottunk díjakat: kifogott hal mennyisége (I.-III. díj), legnagyobb hal és a legtöbb kifogott törpeharcsa (mellyel a tógazda, Corbuţ Romel, szivességét is megköszöntük). A díjazottak: I. díj Bacchus Team 33,87 kg (Veres József, Bodor Mihai), II. díj Szabó Brothers Team 11,36 kg (Szabó Szabolcs, Szabó Szilárd), III. díj MM Team 9,38 kg (Maták József, Maliţa Mircea). A legnagyobb halat Maliţa Mircea fogta ki. A legtöbb törpeharcsát a Nagy Team (26 drb, Nagy Zsolt, ifj. Nagy Zsolt) fogta ki. A díjak mellé jó diószegi bor is járt. Az ízletes reggelit Székely Szabolcs és édesanyja, az ebédet a Zichy Gazdakör főzőmesterei (Kun Géza, Jakab László és Tolnai Gábor) készítették. A verseny meglepetése, dr. Szabó József ötlete alapján, dr. Wilhelm Sándor ’Halhatározó horgászoknak, halbarátoknak című könyve romániai premier bemutatója volt (könyvismertető Bihari Napló 2017 augusztus 23. szám). Tanár úr érdekességként mesélte el, hogy nevét mostanában igen sűrűn emlegették a váci fegyházban. A csodálkozástól homlokig szaladt szemöldökű hallgatóság megnyugtatására mesélte, hogy a könyvet a váci fegyházban található magyar állami nyomdában nyomták. A Kormorán SE tagjainak dr. Wilhelm Sándor ’’Partium halai’’ c. kötete öt dedikált példányát ajándékoztuk.

A vándorkupát Csordás István a Kormorán Horgászegyesület képviselője adta át a Bacchus Team-nek, akik búcsúzáskor jelentették, hogy eleget tettek a verseny legszigorúbb szabályának: jól érezték magukat.

Törő Gyula, dr. Szabó József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!