Bihar hírei

2017.08.19. 12:05

Csatornahálózat épül Érsemjénben

<div>Több mint negyven kilométernyi csatornahálózat épül Érsemjén községben, a hozzá tartozó minden faluban. A kivitelezési határidő 4 + 2 év. A beruházás kényelmi és környezetvédelmi szempontból is jelentős.</div>

Több mint negyven kilométernyi csatornahálózat épül Érsemjén községben, a hozzá tartozó minden faluban. A kivitelezési határidő 4 + 2 év. A beruházás kényelmi és környezetvédelmi szempontból is jelentős.

A napokban többször is Érsemjénben járva nem lehetett nem felfigyelni azokra a munkálatokra, melyek a község utcáin zajlanak. Balazsi József polgármester kérdésünkre elmondta: még évekkel korábban nyertek úgynevezett PNDL (Országos Helyi Fejlesztési Program) -pályázatot a szennyvízhálózat kiépítésere, ennek a kivitelezésnek lehetünk tanúi. A munkálat olykor kellemetlenséget is okoz, ám ha készen lesz, nem csak a lakosok kényelmét fogja szolgálni, de még élhetőbbé teszi a településeket az által is, hogy környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír. A szükséges hatástanulmány már 2012-ben elkészült uniós támogatásból, így a jelenlegi beruházás előkészítése már a megvalósításra benyújtott projekt leadása előtt előrehaladt állapotban volt. Az anyagi erőforrásokat a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériummal 2015. június 10-én aláírt támogatási megállapodás biztosítja, a szerződés értelmében 4 év a kivitelezési határidő, amit legtöbb újabb kettővel lehet megtoldani, ami így 2021-et jelenti.

Adatok

A beruházás teljes értéke 18.049.184 lej, ebből az állam 17.794.404 lejt ad, a különbözetet az önkormányzat önerőből kell biztosítsa, erre már el is különítették a szükséges összegeket. A szennyvízhálózat vezetékeinek hossza község szinten 42,23 km, ebből 32,33 km hosszan szabadesésben vezetik majd el a szennyvizet, azonban egy összesen 9,93 km hosszú szakaszon szivattyúzásra lesz szükség. A hálózat hossza falvakra bontva: Érsemjén 20,22 km (Feketefaluban további 4,23 km); Érselénd 14,13 km; Érkenéz 7,71 km. A szerelőaknákra, illetve a szivattyúállomásokra vonatkozó adatok: Érsemjénben 266 akna és 6 szivattyúház (Feketefaluban további 45 + 1); Érselénden 155 + 4,Érkenézben 117 + 2. A tervek szerint a víztisztító állomást Selénd közelében építik fel, ez fogja ellátni mindhárom falut. "A csatornahálózat megépítése mindenképp jelentős mozzanat településünk történetében, ugyanis hiányában akár közép, akár hosszútávon meglehetősen nehezen óvható meg a talajvíz és ezáltal a talaj tisztasága", mondta Balazsi József.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!