Bihar hírei

2017.06.14. 15:56

Levendulaillat járja át Monospetrit

A franciaországi Provence büszkén vallja magát a levendula hazájának, de újabban „kihívói” akadtak. Az egyik Monospetri, melyet levendulavirágzáskor szintén átjár ez a jellegzetes és igen kellemes illat.

A franciaországi Provence büszkén vallja magát a levendula hazájának, de újabban „kihívói” akadtak. Az egyik Monospetri, melyet levendulavirágzáskor szintén átjár ez a jellegzetes és igen kellemes illat.A Végső család öt évvel ezelőtt kezdettel levendulát termeszteni, először csak kísérleti jelleggel, később nagyon megszerették, így ma már 8300 négyzetméteres területen kertészkednek. Több mint 8000 palántát ültettek el. Mondhatni, hogy rajtuk kívül a szomszédok, sőt szeles időben az egész falu örömére, hiszen virágzáskor kellemes levendulaillatban úszik Monospetri. Családi vállalkozás, egy hete kezdték el a szüretet – mindössze néhány személlyel –, mely még nagyjából három hétig fog tartani. Egy részét frissen értékesítik, a többit csokrokba rendezve megszárítják és szárított virágként, illatzsákokban, vagy illatpárnák formájában talál majd gazdára. Elégedettek a terméssel, úgy néz ki, „beérett” egész éves munkájuk gyümölcse. A friss virágból szörpöt is készítenek, melynek igen különleges íze és illata van, azon túl, hogy nagyon egészséges. Interneten, Facebook-oldalukon keresztül (Lavanda Land) lehet tőlük rendelni, mely egy napon belül futárszolgálattal célba ér. Vevőkörük nagyobb része azonban a környékről kerül ki. Újabban virágzáskor szívesen járnak a kertjükbe menyasszonyi fotókat készíteni.

Biotermesztés

Harmadik éve már, hogy átálltak a biotermesztésre, az ellenőrzések megtörténtek, így idén megkapják erről a hivatalos igazolást. A biogazdálkodás kizárja a műtrágya alkalmazását, és minden gyomirtó használatát, kivéve a legősibbet: a kapát. Mivel külföldön igen keresettek a biotermékek, remélik, hogy megnyílnak előttük a külföldi piacok is. Sok mezőgazdasági bemutatóra és kiállításra kapnak meghívást, melynek általában eleget tesznek. Legutóbb a nagyváradi várban mutatták be termékeiket igen nagy sikerrel. Idén augusztus végén még lesz egy levendulaszüretük, mivel akkor lesz a második virágzás időszaka. Eljutottak arra a szintre, hogy ma már országszerte ismert lett a vállalkozásuk.

Monospetri a falun kívülről is kapja a levendulaillatot, mivel az onnan nemrég a közeli tanyára kiköltöző Hajas László és családja is kedvet kapott a levendulatermesztésre. Ők egyelőre kísérletezésként „csak” 2000 négyzetmétert szántak levendulára, de ha gazdaságosnak bizonyul, akkor nagyobb területben gondolkodnak. Ha így lesz, valóban mini Provence alakul ki Monospetriben, legalábbis levendula tekintetében.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!