Bihar hírei

2016.11.25. 12:09

Minden egyes magyart képviselni kell

Ha lehetne a politikai szervezeteknek országos választási listája, azon előkelő helyen szerepelnének a szórványmagyarság képviselői. Sajnos az ezt célzó kezdeményezésünket leszavazták, ezért ezt nem teszi lehetővé a román választási rendszer.

Ha lehetne a politikai szervezeteknek országos választási listája, azon előkelő helyen szerepelnének a szórványmagyarság képviselői. Sajnos az ezt célzó kezdeményezésünket leszavazták, ezért ezt nem teszi lehetővé a román választási rendszer.Az RMDSZ vezetése úgy gondolja, hogy a szórványmagyarság választásról-választásra nagy erőfeszítést tesz azzal, hogy legyen minél erősebb erdélyi magyar képviselet. A szórványban a magyar emberek ez idáig saját jelöltjük esélytelenségétől függetlenül, önérdektől mentesen mentek el és szavaztak a Szövetség jelöltjére. A szórvány nélkül viszont országos szinten nem érnénk el a parlamenti küszöböt. A szövetség úgy érezte itt az ideje váltani és belső szolidaritáskén egy biztos befutó helyet ajánlott fel a szórványnak Hargita megyében. Ez a kétirányú szolidaritás – mondta Szabó Ödön Köröstarjánban vasárnap, ahol fórumon beszélgetett a helybéliekkel.

„Szavazataink 14%-a, azaz minden hetedik szavazat a szórvány azon részéről érkezik, ahonnan közvetlenül nem jut be magyar politikus a parlamentbe. Az RMDSZ alapértékét, vagyis az egymásra való figyelést jeleníti meg ez az elkötelezettség. Gondoljunk csak bele: egy Beszterce-Naszód, Szeben, Fehér, Hunyad vagy Krassó Szörény megyei magyarnak gyakorlatilag semmi esélye, hogy saját megyéjéből magyar képviselőt juttasson a Parlamentbe. Mégis, 1990 óta minden egyes parlamenti választásra elmegy, és az RMDSZ-re teszi a pecsétet. Legutóbb, 2012-ben a Szövetség 52 ezer szavazatot kapott ezekből a megyékből. Ez a szórvány szolidaritása az erdélyi magyarsággal. Az RMDSZ-re szavaznak, mert tudják, hogy a Szövetség képviselői, legyenek a Székelyföldről vagy a Partiumból, őket is képviselni fogják. Mi azt gondoljuk helyesnek, hogy honorálni kell az ilyen kitartó elkötelezettséget, amit nem mellesleg a román választási rendszer kényszerít rá az erdélyi magyarokra azzal, hogy a parlamenti erőviszonyokat megyei alapon szervezi” – mondta a képviselőjelölt.

Szabó Ödön hangsúlyozta: ha a végek elesnek, veszélybe kerül a központ is. Szerinte minden egyes magyart képviselni és védeni kell függetlenül attól, hogy hol él. Magyarsága senkinek sem lehet a kárára, a felelős többségnek, illetve a tömbmagyar vidéken élő magyarságnak pedig kötelessége kiállni a szórványban helytállók mellett. Bihar megyében számos olyan program fut, amit az RMDSZ indított el. Az egyik leglátványosabb a Fekete-Körös völgyi Magyar Napok, ahol a szórványban élők és az érmellékiek együttműködnek és ünnepelnek, szórakoznak, de tanácskoznak is, segítik egymást. A Bihar megyei RMDSZ szórványprogramja is több éve fut, ennek keretében több könyvtárat hoztak létre vagy bővítették a már meglévőket – közösségi összefogással.

„Nem hiszek abban, hogy ha valahol már kevesen vannak, akkor azokra kevesebb figyelmet kellene fordítani. Éppen ellenkezőleg! Akik bajban vannak, veszélyeztetve érzik identitásukat, azokon segítenünk kell. A mi kötelességünk. Nem mondhatunk le senkiről, mert mi nemcsak mondjuk, hogy minden magyar számít, nekünk tényleg számít mindenki, éljen az bárhol” – hangsúlyozta Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt.

A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!