Bihar hírei

2016.11.21. 12:06

Magyar nyelv napja Diószegen

Ünnepi beszédek mellett a Mikó István - Szabó Anikó művészpáros előadásával emlékeztek meg Bihardiószegen a Magyar nyelv napjáról. A nagyon jó hangulatú kabaré többször komolyan megfeszítette a rekeszizmokat, a művészek párbeszéde abszolút valósághűnek tűnt.

Ünnepi beszédek mellett a Mikó István - Szabó Anikó művészpáros előadásával emlékeztek meg Bihardiószegen a Magyar nyelv napjáról. A nagyon jó hangulatú kabaré többször komolyan megfeszítette a rekeszizmokat, a művészek párbeszéde abszolút valósághűnek tűnt.

Több mint 40 perces késéssel kezdődött Szabó Anikó és Mikó István művészek fellépése Bihardiószegen, ugyanis időközben egy nagyváradi fellépéssel bővült a november 13-i vendégszereplésük Bihar megyében, ám a diószegiek türelemmel viselték a bejelentett csúszást, sőt még olyan hangok is voltak, hogy jó volt ez a késés, mert milyen jó volt egymással elbeszélgetni. Ghitea Angéla kántornak és a református egyházközség furulyacsoportjának külön köszönet jár, hiszen az utolsó pillanatban történt felkérés ellenére egy rövid, de jó hangulatú műsort mutattak be, a közönség vissza is tapsolta őket. Mados Attila polgármester beszédében kiemelte, hogy több mint 14 millió nyomós okunk van a magyar nyelv megünneplésére, hiszen ennyi a magyarok száma a világon, Diószegen is van több mint 3300 ilyen "ok" (ennyi a magyar nyelvű lakosság). Ezen a földön, amelyet a Bocskai-hajdúk vérüket adva védtek, kiharcolva ami nekünk jár, ma egészen más eszközökkel, de szintén meg kell védenünk az kulturális, egyházi és világi ünnepeinkhez való jogot. Furcsán hangzik, hogy a magyar nyelv napja hivatalos romániai ünnep, ez egy "csata" eredménye, amit a magyar képviselet megnyert, de a teljes körű közösségi jogokat kiharcoló "háború" megnyerésétől még távol vagyunk. Erről a képviseleti erőről beszélt Biró Rozália szenátor, aki kiemelte azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt negyed században sikerült kieszközölni, de még nagyon sok a tennivaló azért, hogy nagyszüleinktől, szüleinktől megörökölt magyar nyelvünk és kultúránk számára biztosítva legyen a háborítatlan jövő.

A gyomor örömei

Időközben megérkeztek a művészek is, berendezték a színpadot és kezdődhettek a Gyomor örömei című előadás. A nagyon jó hangulatú kabaré többször komolyan megfeszítette a rekeszizmokat, a közönség tagjai úgy érezhették, hogy maguk is az előadás részei, hiszen a művészek párbeszéde abszolút valósághűnek tűnt. Megható volt azt hallani az előadásról távozó idős diószegi házaspártól, hogy eddig csak a rádióban hallhattak fővárosi művészeket (így Mikó Istvánt is) és soha nem gondolták volna, hogy ilyen hírneves művészeket láthatnak a diószegi kultúrházban. Bara László tiszteletesnek köszönhetően az ebben az évben felújított diakóniai ház ebédlőjében vacsorával zárult a művészek és a szervezők számára az este, amely során Mikó István az életéből mesélt emlékeket. Mint kiderült: a nagyváradi származású Szabó Anikónak diószegi ismerősei is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!