Bihar hírei

2016.10.24. 12:45

Püspöki áldás Érselénden

Húsz év után látogatott újra püspök az érseléndi római katolikus hívekhez. Most a templom belső felújítása adott erre alkalmat az elmúlt vasárnap.

Húsz év után látogatott újra püspök az érseléndi római katolikus hívekhez. Most a templom belső felújítása adott erre alkalmat az elmúlt vasárnap.

Több mint húsz évvel ezelőtt, 1996. augusztus 22-én néhai Tempfli József megyés püspök szentelte fel az érseléndi római katolikus templom tornyát, azóta az elmúlt vasárnap látogatott el újra ilyen magas rangú egyházi elöljáró a közösséghez: Böcskei Lászlónak a templombelső felújításának befejezése adott erre alkalmat. A vendéget Nagy János érsemjéni plébános, a seléndi hívek lelkipásztora köszöntötte. Az ünnepi szentmise szentbeszédében a püspök elárulta: nem először jár Selénden, ám ez az első "hivatalos" útja, mely a korábbihoz képest sokkal "simább" volt (azóta leaszfaltozták a községközpont Érsemjénből Érkenézen át Érseléndre vezető utat - szerz.megj.). A püspök emlékeztetett: e nap eseményekben gazdag a magyarok lakta vidékeken, ahol templomokban, köztereken emlékeznek azokra az 56-osokra, akik kiálltak szabadságunkért, ám a szabadsággal tudni kell élni is, hogy elvezessen igazi céljainkig. Nálunk 1989-ben hihettük, hogy azontúl minden másként lesz, ám a szabadság szabadosságba csapott át.

Köszönet a segítőknek

Volt időszak, amikor a templomfelújításhoz is merészség kellett, manapság már megünnepeljük azt, bár most is sokan vannak, akik vallásosnak tartják magukat, ám nem érzik otthonuknak a templomot. Akkor vagyunk igazán szabadok, ha megtaláljuk Isten hajlékában azt a helyet, mely megmutatja a magasabb célokat, megmutatja az utat egymás felé, fejtette ki a püspök, akik szentbeszéde után megszentelte a templombelsőt. A szentmise végén Nagy János köszönte meg a püspöki látogatást, ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában segítették a júniusban kezdődött munkálatokat, melynek során nem csak meszeltek, csempéztek, ajtókat és ablakokat festettek, padokat lakkoztak és természetesen takarítottak, de a falakat külsőleg meg is erősítették. A plébános éppen ezért a szentmise áldozatát a segítőkért ajánlotta fel. Kiemelte Duma Sándor helyi görög katolikus esperest, aki a testvéregyház templomába fogadta őket, míg a munkálatok zajlottak. A szentmiséről távozókat szeretetvendégség várta a templomudvar kijáratánál.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!