Bihar hírei

2016.09.11. 11:25

Az értékrend napjaik "keresőprogramja"

Az elmúlt hét végén, péntek délelőttől vasárnap délutánig tartották meg Kiskerekiben a II. Betyárfesztivált. A pénteki nap előadásokról, koncertekről szólt.

Az elmúlt hét végén, péntek délelőttől vasárnap délutánig tartották meg Kiskerekiben a II. Betyárfesztivált. A pénteki nap előadásokról, koncertekről szólt.

Három évvel ezelőtt, 2013. júliusában tartották meg Kiskerekiben az I. Betyárfesztivált, az elmúlt hét végén pedig sor kerülhetett a másodikra. Nagy dolog, főleg egy Kiskereki méretű község esetében, hogy sikerült EU-s pályázatot nyerni a rendezvényre, mellyel szinte meg is haladta saját korlátait, mondta ez eseménysorozatot indító konferencia megnyitóján Nagy Tímea, az önkormányzattal társpályázó szervezet képviselője. A kiskereki sportteremben elsőként Nyiri Sándor polgármester köszöntötte a jellemzően a község három településéről (Kereki, Keserű, Asszonyvására) érkezett hallgatóság tagjait, mindjárt rá is térve a konferencia témájára: problémák, kihívások Európában. Ami kihívás, probléma Európának, az nekünk is az, ide értve a jelenlegi legnagyobb gondot, a migráns-válságot is, mondta, hozzátéve: ha Németországban előre látják, hogy belátható időn belül nem lesznek saját munkavállalóik, nem lesz, aki a nyugdíjasokról gondoskodjon, akkor nekünk is látnunk kell, hogy nálunk is minimális a gyerekvállalás, ami ugyanoda vezethet.

Információdömping

A polgármester, rövid beszéde után, meghívott mindenkit a fesztivál másnapi és harmadnapi eseményeire is (melyekről majd mi is beszámolunk). Az első előadó Szabó Ödön képviselő volt, aki - mint fogalmazott - elsősorban aggódó apaként fejtette ki gondolatait a "demokratikus szerepvállalás és állampolgári részvétel Európában"-témában. Az elvontnak tűnő témát saját tapasztalataival, nevelési elveivel illusztrálva tette könnyen érthetővé, kifejtve egyebek mellett, hogy a szerepvállalást tapasztalatszerzés kell megelőzze, és korszerűen szólva az értékrend kell legyen a "keresőprogram", az útmutató mindennapjainkban. A szerepvállalástól az riaszthatja el az embereket, hogy túl sok, átláthatatlan és harsány, esetenként félrevezető információ zúdul rájuk, inkább a távolságtartást választják. Az értékválság veszélye: egy karizmatikus vezetőre bízzák a döntéseket (a történelemben számos példa van erre), aki megjelöli a helyes utat és egységet is kovácsol egy közös ellenségkép megteremtésével (most aztán gondolhat mindenki, amire akar... - szerz.megj.) A politikus szerint az EU-nál jelenleg nincs jobb megoldás, minden hibáját figyelembe véve sem, mert "a térségben csak rosszabb klubok vannak".

Euroszkepticizmus

A következő előadó Szabó József megyemenedzser volt, aki már az euroszkepticizmusról értekezett, a témához illő stílusban. Ahogyan minden közösségben vannak örök elégedetlenkedők, úgy az EU-ban is vannak ilyen tagok: egyet nem értők, vitatkozók, haragvóak és okoskodók - akár egy családban, fejtette ki egyebek mellett az előadó. Az ebédet követően további előadások következtek, ezek témái a programterv szerinti sorrendben: Az EU fontossága (Kinter Tünde egyetemi tanár); Európa jövője tőlem függ (Gyöngy Alex Erasmus-programvezető); Szolidaritás és állampolgári részvétel (Aczél Dóra Yuppi-táborszervező); A sztereotípia megbélyegzést eredményez (dr.Bántó Norbert tanár, turisztikai menedzser); Tolerancia és kölcsönös elfogadás (Nagy Tímea rendezvényszervező).

Esti koncertek

A koraesti és esti órákban koncertekre került sor, már a labdarúgópályán, ahol színpadra lépett a No Cable, a Wrong Way, az Insect és a SuperStereo együttes, majd szabadtéri diszkó zárta a pénteki programot.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!