Bihar hírei

2016.06.14. 11:03

Megkérdezik a lakosokat a fejlesztésekről

Bár egyedüli jelölt volt a tisztségre, Nyiri Sándor kiskereki polgármester mégsem elégedett maradéktalanul a választási eredményekkel.

Bár egyedüli jelölt volt a tisztségre, Nyiri Sándor kiskereki polgármester mégsem elégedett maradéktalanul a választási eredményekkel.

Az országban összesen mintegy nyolcvan, Bihar megyében pedig csupán egyetlen olyan település volt, ahol a június 5-i helyhatósági választáson a szavazók egyetlen polgármesterjelölt "közül" választhattak. Nyiri Sándor harmadik mandátumát így nem fenyegette veszély Kiskereki községben, az elöljáró mégsem maradéktalanul elégedett az eredménnyel. Mint fogalmazott, negatívumnak minősíti, hogy 10 szavazásra jogosultból 6 távol maradt az urnáktól. A passzivitás annak is tulajdonítható, hogy az emberek - nem ok nélkül - biztosak voltak győzelmében, azonban nem gondoltak a tanácsosi (helyi és megyei) listára. A polgármester jelölő RMDSZ szempontjából ennek az lett az eredménye, hogy korábbi 10 tanácsosuk helyett 9 lesz, az EMNP 1 helyett 2 tanácsosi helyet nyert, ami számottevően nem változtat azonban az erőviszonyokon. "Az emberek passzívak, csak akkor érzékelik a bajt, ha már a nyakukon van, lásd ennek példáját a nagyváradi eredményeken", mondta Nyiri Sándor, aki ellenben pozitívumként értékelte, hogy egyedüli jelölt volt a tisztségre és ez az elmúlt 8, illetve 12 évi (egy mandátumban alpolgármester volt) munkáját minősíti.

Újra Betyár Fesztivál

Mivel nem volt nehéz megjósolni, hogy hivatalában maradhat, a továbbiakra nézve a megkezdett beruházások folytatását tűzte célul, például az asszonyvásári iskola építését, de már a választások előtt kiderült az is, hogy egy pályázat útján lehetőségük nyílik a község minden településének eddig aszfaltozatlan utcáját rendbe tenni. Pár napja pedig azt is tudni, hogy szeptember 9.-11. között megszervezhetik egy EU-s pályázatnak köszönhetően a II. Kiskereki Betyár Fesztivált. Hogy mihez fognak ezeken kívül a községfejlesztésben? Ennek eldöntésére nem példátlan, de az elöljárók részéről ritkán alkalmazott módszerhez nyúlnak: feljárják a háztartásokat, minden falu (Kiskereki, Érkeserű, Asszonyvására) lakosai három, általuk fontosnak vélt dolgot nevezhetnek meg (saját falujukra vonatkozóan) és az adatok összesítése után döntenek a továbbiakról.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!