Bihar hírei

2016.04.04. 13:37

Eljárás indul a felelősség megállapítására

Hivatali elődje és az akkori főkönyvelő ellen kezdeményezett bírósági eljárást Érmihályfalva polgármestere, a Számvevőszék előírásának következményeként.

Hivatali elődje és az akkori főkönyvelő ellen kezdeményezett bírósági eljárást Érmihályfalva polgármestere, a Számvevőszék előírásának következményeként.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az érmihályfalvi önkormányzat 2014 tavaszán szerzett tudomást egy 2010-ből "örökölt" adósságról, mely időközben összesen 1,968 millió lejre nőtt. A követelés jogosságának megállapítása után a nem kevés pénzt kifizették, ami erőteljesen rányomta bélyegét a költségvetésre. A tavalyi év első felében a helyhatóságnál vizsgálódott a Számvevőszék, konstatálva az adósságot, ugyanakkor előírta: meg kell találni a felelős(öke)t, majd el kell indítani az okozott kár megtérítési procedúráját. Ezt követően alakult meg az a bizottság, melynek a fentiek végrehajtása lett volna a feladata. Azért csak lett volna, mert bár a bizottság megalakult, vizsgálódott, ám végül nem nevesített felelőst.

Bekerült a rendszerbe

Mindezek után jelentette be a képviselő-testület márciusi ülésén Nyakó József polgármester, hogy hivatalból megtette a bírósági feljelentést. Kérdésünkre kifejtette: ahogyan a mindenkori polgármester felelős a város dolgaiért, úgy neki maradt ez a hálátlan feladat, mert ha nem teszi meg, akkor "ő viszi el a balhét", hiszen a kár létezik és ha nem indul eljárás, cinkosságot feltételez a hatóság. A feljelentésben az adott időben felelős beosztásban voltak vannak megnevezve (Kovács Zoltán volt polgármester és Iuhos Emőke főkönyvelő). Nyakó József hangsúlyozta: nem személyes indokok vezetik, egyszerűen meg kellett oldani egy feladatot. Az ügy tehát bekerült az igazságszolgáltatás rendszerébe, idén már várhatóan történnek lépések, de eredményre leghamarabb is jövőre lehet számítani, mondta a polgármester.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!