Bihar hírei

2016.02.11. 14:26

Nagyszalonta tiltakozik a parlamenti döntés miatt

Nem emelt adót a nagyszalontai helyi tanács, a fizetendő összegek mégis megsokszorozódtak a Parlament által elfogadott Adótörvény miatt. A helyi RMDSZ aláírásgyűjtést indított a felelőtlen módosítások megváltoztatása érdekében. 

Nem emelt adót a nagyszalontai helyi tanács, a fizetendő összegek mégis megsokszorozódtak a Parlament által elfogadott Adótörvény miatt. A helyi RMDSZ aláírásgyűjtést indított a felelőtlen módosítások megváltoztatása érdekében. 

A román Parlament az elmúlt évben elfogadta az új Adótörvényt, és ezzel megváltoztatta a helyi adók kiszámításának módszertanát. Ennek következtében az ingatlanok után fizetett évi adók hatalmas mértékben emelkedtek. A nagyszalontai Polgármesteri Hivatal illetékes osztályán ez év elején szembesültek azzal, hogy bár a helyi tanács megtartotta az adók mértékét az elmúlt év szintjén, mégis, a lakosság a tavalyi összeg mintegy háromszorosát kell kifizesse.

Első látásra hihetetlennek tűnt a drágulás, még a szakemberek is abban reménykedtek, hogy talán csak rosszul értelmeztek valamit, de mára egyértelművé vált: az adótörvényben leszögezett számítási módszer miatt jelentősen emelkedett a fizetendő összeg. A drágulást egyrészt az okozza, hogy az idei évtől adót kell fizetni a házak alatti földterületért is, másrészt a kert adókategóriából “udvar és épületek” kategóriába sorolt telkenkénti 400 m2 a ludas.  Természetesen az eljárás törvényerőre emelkedett, és az egész országban alkalmazzák, betartatása kötelező a hivatalok számára.

A nagyszalontai RMDSZ átérezve a helyi lakosság gondját, és felháborodva az eljáráson, mellyel egyszerűen felülbírálta a központi hatalom a helyi döntéshozók ítéletét, aláírásgyűjtést hirdetett.

A magas adók ellenni tiltakozó ívet bárki aláírhatja naponta 8-16 óra között az RMDSZ székházban. Az akciót hirdetők várják a román lakosságot is, hiszen az adóemelés őket is éppúgy sújtja. A tiltakozó íveket eljuttatják azokhoz az illetékesekhez, akik változtatni tudnak a kialakult immorális helyzeten, az egész országra felelőtlenül kirótt számítási módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!