Bihar hírei

2016.02.01. 08:51

Legyünk igényesek, tanuljunk meg válogatni

Hagyományteremtő szándékkal tartottak találkozót az elmúlt pénteken délután Szentjobbon a megye magyar szociális intézményeit vezetőknek, ismerkedés és tapasztalatcsere céljával.

Hagyományteremtő szándékkal tartottak találkozót az elmúlt pénteken délután Szentjobbon a megye magyar szociális intézményeit vezetőknek, ismerkedés és tapasztalatcsere céljával.

A vendégeket finom ebéd várta pénteken kora délután a szentjobbi Szent István Szociális Otthonban, ahol az intézményt működtető alapítvány alelnökének, dr. Földes Bélának kezdeményezésére a megyei magyar szociális intézményeket vezetők gyűltek össze. A találkozó céljáról - az ebéd végeztével és az érdemi munka kezdetén - dr.Földes Béla elmondta: régi tervét valósítja meg ezáltal, hiszen az intézményvezetők egy része nem is ismeri egymást, pedig igen hasznos lehet tapasztalataikat kicserélni, egymástól tanulni. Miután röviden bemutatta a vendéglátó, 2002 óta működő központot, átadta a szót Ardai Erika szalontai kórházlelkésznek, aki rövid áhítatot tartott.

Elfeledett növények

Az összejövetelnek konkrét tematikája is volt, mégpedig az étkezés-étkeztetés témaköre, amiről az ötletgazda elmondta: az étel hihetetlenül sokat tud ártani, a betegségek akár 40%-át is okozhatja az egészségtelen táplálék. Legalább ennyire, ha nem még inkább káros a túlzott gyógyszerfogyasztás, amit a gyártók és forgalmazók támogatnak is. Ma már a csak tél-túl betartott böjt az egyetlen, ami az egykori bibliai intelmek közül betart az ember az étkezéssel kapcsolatban, aminek detoxikáló hatása is van, miközben Romániában olyan betegségek is "virulnak", melyeket a higiéniára nagyobb hangsúlyt fektető országokban már nem is ismernek. A hallgatóság figyelmébe ajánlotta: érdemes lenne újra "felfedezni" a kölest, a csicsókát, a hajdinát (gabonafélékhez sorolt fűféle). A továbbiakban Balan Aliz, a megyeközponti vasutas kórház  asszisztense (aki óvónő, gyógypedagógus és természetgyógyász is) tartott előadást "A táplálék helyes megválasztása" címmel.

Természetes táplálékot

Szerinte a gondok akkor kezdődtek, amikor az ember elkezdte a táplálékát "feldolgozni" (édesíteni, szűrni, adalékokkal dúsítani, stb.). Ennek mintegy 100 éve, miközben az úgynevezett táplálék-termelés 10 ezer évre tekint vissza. Az előadó szerint a megoldást a természetes táplálékhoz történő visszatérés jelentheti.

A találkozó végén a helyi, a Nagyváradról, Margittáról és Szalontáról érkezett szakemberek beszélgetésbe elegyedtek, tanulságul megállapítva, hogy az étkezés tekintetében meg kell tanulnunk igényesnek lenni és élni a válogatás lehetőségével. Végezetül megegyeztek abban, hogy a találkozókat folytatják, a következőre várhatóan Nagyváradon kerül sor.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!