Bihar hírei

2015.11.17. 12:28

Érdekes előadás a Komáromi kúriában

A Magyar Nyelv Napja alkalmából dr.Czégényi Dóra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem lektora tartott előadást A bihari népnyelv sajátosságai címmel szombat este Ottományban.

A Magyar Nyelv Napja alkalmából dr.Czégényi Dóra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem lektora tartott előadást A bihari népnyelv sajátosságai címmel szombat este Ottományban.

Már a renoválást követő avatáskor megfogalmazták a községi és megyei elöljárók, hogy az ottományi Komáromi kúriát, amellett, hogy kiállítóházként üzemel, egyfajta kulturális központtá szeretnék tenni. Már akkor sejtettük, hogy ez nem lesz könnyű, hiszen a "célcsoport(ok)" egyébként is nehezen mozdul(nak), az meg, hogy esetleg más településekről, neadj isten a megyeközpontból érkezzen valaki Ottományba, hát... Pedig legutóbb szombaton bizonyosodott be, hogy érdemes lenne, hiszen az a dr.Czégényi Dóra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának adjunktusa volt az előadó, akit nem sokkal korábban hollandiai és törökországi előadótermekben hallgattak! Ottományba személyes kapcsolat révén érkezett, elfogadva korábbi tanítványának, az ottományi kiállítóház adminisztrátoraként dolgozó Szűcs Györgynek meghívását.

A népnyelv "jól van"

A Magyar Nyelv Napja alkalmából tartott eseményt stílszerűen Belényesi Gizella ny.tanítónő indította, felolvasva Faludy György: Óda a magyar nyelvhez című versét, majd következett dr.Czégényi Dóra előadása a Bihari népnyelv sajátosságai címmel. A rendkívül közvetlen, lendületes értekezést azzal kezdte, hogy meghatódottan áll a talán húsz főből állt hallgatóság előtt, meghívását úgy értékelve, hogy tanárként nem mondott csődöt, hiszen tanítványa invitálta ide. Az előadást nem részletezzük, csupán annak néhány megállapítását adjuk közre, miszerint a népnyelvet nem kell "menteni", az köszöni szépen, jól van és működik, lépést tart a korral, élve a természetes életét, ugyanakkor olyan is, mint egy régi város zeg-zugaival és régi épületeivel. Megtudhattuk, hogyan lehet nyelvészeti kordokumentum például egy boszorkányper jegyzőkönyve, egy hiedelem- vagy betegségtörténet, egy tábori levél, miről "beszél" a zene vagy a néptánc nyelvezete. Az előadó ki-kikacsintott a hallgatóság felé, interaktívvá téve előadását, sőt, félig játékosan, félig komolyan feladatokat is kiosztott: mit lehetne gyűjteni, megmenteni a feledéstől.

Következő előadó

Szűcs Györgytől megtudtuk, nem kisebb név lesz reményei szerint a következő előadó a Komáromi kúriában: Pozsony Ferenc professzor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Kriza János Néprajzi Társaság alapító-elnöke. Ennek pontos idejéről időben értesíti az érdeklődőket.

A Komáromi kúria körül egyéb újdonságok, építkezések is zajlanak, ezekről rövidesen beszámolunk.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!