Bihar hírei

2015.10.15. 17:43

Óvodások szüreti mulatsága Albison

A szokottnál is zajosabb volt az albisi óvoda udvara nemrégiben: a szokásokhoz híven megtartott óvodás szüreti mulatság híre vonzotta oda az iskola apraja-nagyját, az óvodások szüleivel, nagyszüleivel együtt.

A szokottnál is zajosabb volt az albisi óvoda udvara nemrégiben: a szokásokhoz híven megtartott óvodás szüreti mulatság híre vonzotta oda az iskola apraja-nagyját, az óvodások szüleivel, nagyszüleivel együtt.

Az ősz szépségeivel díszített udvar fogadta az érdeklődőket, akik megcsodálhatták Őszanyóka gazdagon terített terményasztalát. Most is, mint az elmúlt 20 évben, az óvodások őszi, szüreti énekekkel, versekkel, mesejátékkal készültek. Az időjárás, először az albisi szüreti mulatságok történetében, nem volt kegyes: esett az eső, ezért a gyerekek műsorukat egy nagyobb tanteremben adhatták elő a nagyérdeműnek. A kedves versikék és vidám dalocskák mellett a gyerekek bemutatták a szőlő és Dionüszosz, a bor istenének legendáját, illetve a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című népmese is életre kelt általuk. A műsor sikere a gyerekek mellett a két óvónéninek, Szabó Ibolyának és Kerékgyártó Anettának köszönhető.

Darálás, préselés

Az ünnepséget a szüreti mulatság kitalálója, s azóta is egyik szervezője, Szabó Ibolya óvónő nyitotta meg, bemutatta a szüreti mulatság eddigi történetét, célját, és az óvoda támogatásának egyik forrásaként is megnevezte a mulatságot. Kiemelte a szülők segítőkészségét. Hozzátartozik a szüreti mulatság hagyományához, hogy sok kis adományból egy nagyobbacska összeg gyűl össze minden évben, amiből játékokat, az óvoda működését segítő eszközöket tudnak vásárolni, illetve besegít kirándulások szervezésébe is. Később elállt az eső, s a gyerekek részt vehettek az örökös csősz (Szabó László) vezetésével a szőlő feldolgozásában: darálás, préselés. Az édes must elfogyasztása is a gyerekek dolga volt: emberesen helytálltak ebben is. Köszönet minden jó szándékú embernek, aki hozzájárult az ünnepség megvalósításához, a hagyomány továbbviteléhez.

Bajkó-Szabó Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!