Bihar hírei

2015.08.26. 10:37

Felújítják a semjéni Gyetkó-iskolát

Felújítja az érsemjéni önkormányzat a helyiek által Gyetkó-iskolaként ismert épületet, megőrizve eredeti jellegét. A községhez tartozó Érselénden új óvoda épülhet.

Felújítja az érsemjéni önkormányzat a helyiek által Gyetkó-iskolaként ismert épületet, megőrizve eredeti jellegét. A községhez tartozó Érselénden új óvoda épülhet.

A múltidézés és a jövőbetekintés során többször is szóba került az elmúlt héten rendezett érsemjéni falunapon annak az iskolának a folyamatban lévő felújítása, melynek épületét a helyi római katolikus közösség a 19. században építette püspöki segédlettel. Az utcára néző, boltíves ablakokkal ellátott terem kápolnaként szolgált, a hátrébb eső helyiségekben osztálytermek voltak. Az épületet, melyet a helyiek a néhai tanító után Gyetkó-iskolának ismernek, 1948-ban államosították, de továbbra is használatban maradt, párhuzamosan a szomszédságában emelt új, emeletes iskolával. A rendszerváltás után raktárrá minősítették, később, már leharcolt állapotában visszakapta a katolikus közösség, mely 2012-ben eladta az önkormányzatnak. A helyhatóság a felújításra pályázatot adott le az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap keretében működő Leader program Bihar megyei csoportjához.

Eredeti jelleggel

A felújítás után az úgynevezett iskolaidőn túli oktatást fogja szolgálni az épület, tudtuk meg Nagy Mirela igazgatónőtől, aki kifejtette: elsősorban azok a diákok használják majd, akik ingáznak a község falvaiból, ezért tanítás előtt vagy után vannak szabad óráik, melyeket a leckekészítésre hasznosíthatnak a mindenkori szolgálatos tanár felügyeletével. Az épületben lesz díszterem, számítógépes szoba, de a könyvtár is helyet kaphat benne. A falakat tégláig lecsupaszították, ajtókat és ablakokat cserélnek, megújul a tető és a villanyhálózat, bevezetik a vizet és a központi fűtést. A reményeik szerint még idén véget érő munkáltok során megőrzik az épület eredeti jellegét, közben pedig már találtak a nagyváradi székes káptalan pecsétjével megjelölt, illetve az 1806-os évszámmal ellátott téglákat.

Új óvoda Selénden

Nagy Mirela igazgatónő elújságolta a csak pár nappal korábban megtudott jó hírt: a Ruhama Alapítvánnyal és a budapesti Roma Pain Education alappal együtt pályázatot nyertek a Világbanknál, melyből 50 ezer lej értékben a községhez tartozó Érselénden a meglévő iskolaépület mellet egy óvodát építhetnek. Ennek érdekessége, hogy nyugat-európai mintára lesz benne egy úgynevezett játéktár, mely a könyvtárak mintájára működik, kölcsön vehető játékszerekkel.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!