Bihar hírei

2014.07.03. 15:23

Gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolat

Bihardiószegi küldöttség vett részt franciaországi testvértelepülésük, Fontenay le Comte, Biennale nevű ünnepségén. Mindkét polgármester szeretné továbbvinni, ápolni a települések közötti kapcsolatot.

Bihardiószegi küldöttség vett részt franciaországi testvértelepülésük, Fontenay le Comte, Biennale nevű ünnepségén. Mindkét polgármester szeretné továbbvinni, ápolni a települések közötti kapcsolatot.

A kilencvenes évek elejére nyúlik vissza Bihardiószeg és a franciaországi Fontenay le Comte testvértelepülési kapcsolata. Az idők folyamán a lakosok több ízben látogatták meg egymást, illetve léptek fel különböző műsorokkal egymás rendezvényein. A látogatásokon kívül más megvalósulásokról is beszélhetünk, hiszen az évek során több eszköz, felszerelés érkezett Bihardiószegre, ugyanakkor francia támogatással készült el a község egyik kerületében, a Szigeten levő iskolát körbevevő kerítés, illetve a Horea utcai napközi berendezéseit is ők finanszírozták. Ez év április elején, az ottani helyhatósági választások után új vezetősége lett Fontenay le Comte-nak, s a beiktatás után az új polgármester felvette a kapcsolatot Bihardiószeggel, és meghívott egy kisebb delegációt a kétévente megrendezendő Biennale elnevezésű ünnepségre, amely hagyományosan pünkösdkor zajlik. Nemzetközi fesztiválról beszélhetünk, ugyanis a spanyol, lengyel, afrikai és amerikai testvértelepüléseik képviselői is részt vettek rajta.

Továbbvinni a kapcsolatot

A hagyományos ünnepi felvonulás és koncertek megtekintése mellett fontos volt az a munkamegbeszélés, amely során a két település vezetői kiértékelték az eddigi megvalósulásokat, valamint új terveket dolgoztak ki. Bihardiószeg önkormányzata felajánlotta például építőipari szakmunkások segítségét arra az esetre, ha Fontenay le Comte egy karitatív jellegű ingatlant szeretne építeni, illetve felújítani. Ugyanakkor Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere vázolta azokat a terveket, amelyek 2015. során fognak megvalósulni. Szó volt a Horea utcai napközi bővítéséről, illetve átszervezéséről, hiszen most az egyik nagy terem, amelyben újabb óvodai osztályt lehetne kialakítani, testvérkapcsolati irodaként működik, ami mindennapi tevékenység híján az év nagy részében kihasználatlan. A polgármester felajánlotta, hogy ezt az irodát a jövőben költöztessék át a Zichy kastélyba, ahol méltóbb helye lenne. Mindkét polgármester szeretné továbbvinni, ápolni a települések közötti kapcsolatot, amelyet több területen is meg lehet valósítani.

Füzesi Laura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!