Bihar hírei

2014.06.05. 11:22

Levendulaültetvény Monospetriben

A levendula szépségét, jótékony hatását egyre inkább kezdik felfedezni és hasznosítani. A nyugati világban már gyakoriak a levendulafarmok, melyek nálunk is kezdenek már megjelenni.

A levendula szépségét, jótékony hatását egyre inkább kezdik felfedezni és hasznosítani. A nyugati világban már gyakoriak a levendulafarmok, melyek nálunk is kezdenek már megjelenni.

Kolozs megyében már évek óta termesztik és hasznosítják a levendulát. Azt beszélték Bihar megyében is van egy ültetvény, a Margitta szomszédságában lévő Monospetriben. Mint mondták, most érdemes megnézni, mert elkezdődött a virágzása. Nem volt nehéz megtalálni, mivel az illat intenzitása megbízhatóan elvezetett a Berettyó utcai ültetvényhez. Az illatvarázson túl a látvány is gyönyörű volt. Az ültetvénnyel foglalkozó Végső család otthon lévő tagjai szívesen fogadtak és beszélgettek el velem. Éppen akkor kezdték el a "levendulaszüretet". Végső András elmondta, hogy az ültetvény tulajdonképpen családi vállalkozás, melyet épp most egy éve kezdtek el. A vállalkozás két fő mozgató rugója a család két gyermeke, Végső Csaba építészmérnök és Végső Boglárka végzős egyetemista, de természetesen besegítenek a szülők, András és Gyöngyi is. Tavaly májusban raktak el 70 ár (7000 m2) területen 8000 palántát, melynek nagyobbik része mostanra megerősödött, virágba szökött. Sok munka van vele, de mint mondták, örömteli.

Egyelőre még nincs kiépített piacuk, de remélik, lesz felvásárló, mivel igen széleskörű alkalmazása van a terméküknek. Kiváló díszítőnövény, frissen és száraz virágként egyaránt, akár otthon, akár rendezvényeken. Az illata és teája pedig kellemesen finom és megnyugtató. Ezen a környéken eddig nem ismerték, de úgy néz ki, egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Reklámmal, legalábbis helyi szinten, nem kell foglalkozniuk, mert megteszi helyettük a virágzó levendula gyönyörű látványa és illata. Távlati terveik között szerepel illatzsákocskák, levendulaolaj, levendulaszörp és méz készítése, valamint egy kozmetikai termékcsalád kifejlesztése, melynek alapja a levendula. Terveik megvalósításához megpróbálnak uniós támogatást megpályázni. Jelenleg a vásárlóknak vágott virágot tudnak biztosítani a helyszínen.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!