Állatvilág

2008.02.03. 14:19

Humánus védekezés a macskainvázió ellen

<p>Becslések szerint 3 millió macska él hazánkban, többségük az utcákon. Az állatvédők szerint több módszer is létezik&#160;távol tartásukra anélkül, hogy bántanák vagy megmérgeznék a kóbor cicákat.</p>

Komoly gondokhoz és parázs vitákhoz vezet, ha a magánházak vagy lakótelepek környékén túl sok gazdátlan macska kóborol. A lakókat zavarja, hogy az állatok a házak köré piszkítanak, ami betegségeket okozhat. A macskák ráadásul összekarmolják a parkoló autókat, mégis sokan etetik a kóbor jószágokat. A jóllakott

macska viszont nem tudja ellátni az eredeti "feladatát", vagyis nem fog egeret, rágcsálókat, pedig ez a lakóközösségeknek is hasznára válna - mondta a Független Hírügynökségnek Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A jól tartott macska ráadásul ivarképesebb, vagyis egyre több kóbor állat lézeng az utcákon, ami újabb gondokhoz vezethet. Bármilyen furcsa, de az elszaporodásukért az őket etető, jószívű állatbarátok tehetők felelőssé. Ha segíteni szeretnének, akkor az állatorvosnál kérjenek macska fogamzásgátlót, amit az állatpatikákban receptre lehet kiváltani. Ezt az állatok eledelébe kell keverni, és így fájdalommentesen el lehet kerülni a további szaporulatot - tette hozzá a szakember.

A macskák távoltartására is léteznek már humánus módszerek. Ezek egyike a macskariasztó, ami emberi fül számára nem érzékelhető hanghullámokkal tartja távol az udvartól vagy a telkektől a nem várt betolakodókat. De egyre gyakrabban hallani olyan esetekről, amikor mérgezett ételt szórnak le a kertbe, vagy puskával lövik le a kóbor macskákat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra figyelmeztet, hogy ez állatkínzás és a törvény szerint akár két éves börtönbüntetést is kiszabható érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!