Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.10.12. 16:14

Melegség öntheti el a lakást

<p>Hétvégére erős lehűlést jósolnak a meteorológusok, emiatt a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. péntek délután beindítja a távfűtést a főváros több mint 240 ezer háztartásában - adta hírül a Független Hírügynökségnek csütörtökön a Főtáv szóvivője.&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/futes%20rt.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták <img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

16:10: A hét végére jelentős lehűlést jósolnak a meteorológusok. Sok háztartásban nem okoz ez gondot, hiszen az egyedi fűtési rendszerű házaknál csupán elhatározás kell ahhoz, hogy a hideg lakásból barátságos meleg otthon legyen.

A távhős lakásokban sem bonyolultabb a rendszer – tudtuk meg Gerda Istvántól, a Nyírtávhő igazgatójától. A megyeszékhely szinte minden távhős lakásában melegszik a radiátor – mondta a szakember – hiszen a lakóközösségeknek bármikor van lehetőségük kérni a fűtés elindítását és annak leállítását is.

Nincs lemaradás

Giba Tamás alpolgármestert arról kérdeztük, hogy a közel 16 ezer felhasználónak milyen lehetősége van arra, hogy csökkenthesse a fűtése költségeit.

A városvezető azzal kezdte, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt indult Nyíregyházán a Nyitás program, melynek részeként hőfokszabályzók is beépítésre kerültek. A Panel programmal együttesen pedig jelentős mértékben csökkent a lakások energiafelhasználása, természetesen ezáltal a lakók költségei is.

A mérés szerinti elszámolás komolyan motiválta a fogyasztókat abban, hogy takarékoskodjanak az energiával. Lényeges része a programnak, hogy költségmegosztással együtt működik. A fogyasztó, számára kedvező, minél olcsóbb áron szeretne hozzájutni a hőenergiához, fűtéshez és a meleg vízhez – ez alapvető érdeke.

Mi éppen a Nyitás program kapcsán tudjuk azt kínálni Nyíregyházán, amit az országban máshol nem: teljes mértékben lehetőséget adunk a lakónak a szabályozásra, tehát ő tud az energiával gazdálkodni, takarékoskodni.

Az önkormányzat fontos döntést hozott 1997-ben, amikor határozatban deklarálta, hogy a cégnél képződött eredményt, nyereséget nem vonja el, hanem ott hagyja a szolgáltatónál, hogy fejlesztésekre fordíthassa.

Ez óriási mértékben segítette a fejlődést. Ennek is köszönhető, hogy a fogyasztó a Nyitáshoz való csatlakozáskor a bekerülési költségnek csak egy kisebb hányadát fizeti meg.

14:00: Mátészalkán a távhőszolgáltató társaság már szeptember közepén bekapcsolta a fűtést a társasházi, valamint az önkormányzati lakásokban. A fűtési szezont megelőző, korai intézkedés oka a hirtelen lehűlés volt, amelyre hivatkozva a lakosság kérte a szolgáltatás megkezdését.

Előnyt jelent, hogy az említett lakások mindegyikében szabályozható a fűtés, így a lakó maga dönti el, milyen hőmérsékletet kíván otthonában fenntartani.

Melegek a radiátorok

A 2005-ös távfűtési törvény szerint szeptember 15-e a szezon kezdete, de mi nem törvénytiszteletből szolgáltatunk meleget az első „emberes” hónap közepe óta, hanem azért, mert az ősz eleji hidegebb napok miatt az összes közös képviselő kérte tőlünk a távfűtés beindítását – fogalmazott Fábián Géza, a kisvárdai távhőszolgáltató cég ügyvezetője. Az igazgató elmondta még: azóta csak napközben – amikor a kinti hőmérséklet amúgy is emelkedik – mérsékelték némileg a mennyiségét, ám éjszakára ismét kellemesre fűtötték a lakótelepi lakásokat. Aki persze egyelőre még nem kér a távhőből, mert mondjuk takarékoskodni szeretne, az lezárhatja a radiátorszelepeket.

11:40: Annak járunk utána, hogy mit kell tenniük azoknak a távhős lakásban élőknek, akik meleg radiátorokhoz szeretnének simulni.

Arra is választ keresünk, hogy az országos napilapokban megjelent fővárosi távhődíj csökkenéshez hasonlót nem terveznek-e Nyíregyházán.

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Marianna - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!