Egészségügy

2024.04.11. 18:53

Rafila a bukaresti kórházban történt állítólagos halálesetekről: vannak kétségeim

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Kétségbe vonta csütörtökön az egészségügyi miniszter azt az információt, miszerint a bukaresti Sf. Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán április 4. és 7. között 20 beteg halt meg egy gyógyszer helytelen adagolása miatt.
A Digi24-nek nyilatkozva Alexandru Rafila elmondta, a kórház ápolási igazgatójának a hét elején volt egy másik panasza is, amelynek kivizsgálására az egészségügyi intézménybe küldte a minisztériumi ellenőrző testületet. Közlése szerint ez az igazgató időközben arról tájékoztatta a kórház vezetőségét, hogy egy asszisztensnőtől származó információ szerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az intenzív osztályon a félrekezelésük miatt.
„Ezt egy asszisztensnő állítja, akinek a nevét a panaszban meg sem említik. (...) Kétségeim vannak a történtekkel kapcsolatban, különösen mivel egy asszisztensnő mondja azt, hogy az orvosok nem a megfelelő kezelést alkalmazták” - nyilatkozta Rafila.

A miniszter elismerte, hogy három nap alatt 20 haláleset még egy intenzív osztályon is szokatlan. „Meg kell vizsgálnunk, hogy mi okozta a haláleseteket, történt-e orvosi műhiba. Nem akarom, hogy egy asszisztensnő névtelen panasza alapján vádoljunk meg orvosokat. Ez nem igazságos” - jelentette ki. Hozzátette, ha ezek a halálesetek április 4. és 7. között valóban megtörténtek, nem érti, hogy az asszisztensnő miért csak három nap elteltével tájékoztatta róluk a kórház vezetőségét. Megjegyezte, hogy tudomása szerint az ügyészség is vizsgálódik ebben az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában