Kampány

2024.04.10. 15:29

Az Európai Bizottság romániai képviselete Is this trUE? címmel dezinformáció-ellenes kampányt folytat

Agerpres

"Is this trUE?" címmel dezinformáció-ellenes kampányt folytat márciustól júniusig az Európai Bizottság romániai képviselete.
A kampány célja, hogy felhívja a polgárok figyelmét a félretájékoztatás jelenségére. Az akcióhoz a 2024-es választási év és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború adta az apropót.
A kampány során ismert influenszerek videóanyagait teszik közzé a kritikai gondolkodásmód népszerűsítése érdekében, és hogy egyszerű ismertetést nyújtsanak a dezinformáció működéséről és leküzdésének módozatairól.
Az anyagok megtekinthetők az influenszerek és az Európai Bizottság romániai képviseletének közösségimédia-oldalain, valamint a trUE platformon.
"A dezinformáció egyre növekvő jelenség, amely aláássa a demokratikus rendszerbe vetett bizalmat. Fontos, hogy minden nap és különösen a választási időszakokban tisztában legyünk ezzel a kockázattal. Célunk, hogy támogassuk a nyilvánosságot azzal, hogy néhány támpontot biztosítunk a félretájékoztatás felismeréséhez és leküzdéséhez. Ennek érdekében olyan influenszerekkel működtünk együtt, akik szélesebb közönséget tudnak megszólítani, és egyszerű nyelven magyarázzák el az összetett tényeket. Az Európai Bizottság képviselete a weboldalán indítja el a trUE platformot, amely számos, az Európai Unióval kapcsolatos, egyre gyakoribb tévhitet rombol le. Ahogyan a polcon lévő termékek címkéjét vagy a gyógyszerek betegtájékoztatóját ellenőrizzük, ugyanúgy az is fontos, hogy hivatalos forrásokból ellenőrizzük le a nyilvánosságban megjelenő információkat, mivel az Európai Unióról számos hamis téma és üzenet kering' - idézi a közlemény Mara Romant, az Európai Bizottság romániai képviseletének ügyvivő vezetőjét.
A 100. Standard Eurobarométer 2023 őszi felmérése szerint a román állampolgárok 66 százaléka állítja, hogy gyakran találkozik olyan hírekkel vagy információkkal, amelyek eltorzítják a valóságot vagy éppenséggel hamisak; 62 százalékuk szerint ez problémát jelent a romániai demokráciára nézve, míg 69 százalékuk szerint ez általában véve problémát jelent a demokráciára nézve.
A trUE platformon az Európai Unióval kapcsolatos álhíreket tisztázzák olyan anyagok révén, mint például: Az Európai Unió NEM tiltja be a lakásokban működő hőközpontokat; Az Európai Unió NEM tiltja be a hűtőszekrényeket és légkondicionáló berendezéseket; Az Európai Unió NEM tiltja be a 15 évnél idősebb autók megjavítását; Az Európai Unió NEM készül a "szén-dioxid-útlevél" bevezetésére.
Az Európai Bizottság romániai képviselete 2023. október 16-án indította el a trUE - Adevărul gol-goluţ (A meztelen igazság - szerk. megj.) online platformját a félretájékoztatás leküzdése érdekében.
A platform célja hasznos támpontokat nyújtani a nagyközönségnek az álhírek felismerésére, a dezinformációs szándékkal az online térben terjesztett információk kiszűrésére. A trUE - Adevărul gol-goluţ platform cikkeket, esettanulmányokat, influenszerekkel közösen készített videóanyagokat tartalmaz, illetve olyan oktató jellegű anyagokat is, amelyeket órákon, kurzusokon lehet bemutatni.
A platform a nagyközönség bekapcsolódását bátorítja. A comm-rep-ro-true@ec.europa.eu emailcímre az Európai Unióval kapcsolatos dezinformációs esetekről lehet értesítéseket küldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában