Szavazás

2024.04.13. 14:28

A lakóhelytől eltérő településen történő szavazás tisztázását kérte a BEC-től Ludovic Orban

Agerpres

A Joboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban a szombati aradi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egy beadványban kérte a Központi Választási Irodától (BEC) a lakóhelytől eltérő településen történő szavazás tisztázását.
A politikus emlékeztetett arra, hogy a választások összevonásáról szóló sürgősségi rendelet egyik előírása szerint a lakóhelyükön kívül tartózkodó választóknak a szavazati joguk gyakorlásához mozgóurnát kell kérvényezniük az európai parlamenti választásokon. Ez az előírás szerinte hátrányos helyzetbe hozza az ellenzéket.
Orban rámutatott, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokon több mint 1,2 millió választópolgár került pótlistákra, és a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók általában egyetemisták és olyan más választók volt, akik közül sokan az ellenzéket támogatják.
A pártelnök kifejtette, hogy június 9-én várhatóan sokan elutaznak szabadságra, így a helyhatósági választásokon nem vehetnek részt, de szeretnének szavazni az európai parlamenti választásokon. Hasonló helyzetben lehetnek majd szerinte azok a személyek, akik a nagyvárosokból a környező falvakba vagy kisebb városokba költöztek, de nincs még azokra a településekre szóló személyi igazolványuk, amelyekben letelepedtek.
Orban szerint a BEC nem bízhatja a helyi választási irodákra a sürgősségi rendelet előírásainak értelmezését, hanem tisztáznia kellene, hogyan adhatják le a szavazatukat ezek a személyek. 'Ha az egyes választási irodák elnökeire bízzuk a rendelet értelmezését, megtörténhet, hogy több százezer, sőt talán több mint egymillió román állampolgár szavazati jogát korlátozzák' - magyarázta.
Hozzátette: azt kérte a BEC-től, értelmezze úgy a vitatott előírást, hogy a lakóhelyüktől eltérő településeken szavazó román állampolgárok pótlistára kerülve szavazhassanak, ahogyan ezt történt 2007 óta az összes európai parlamenti választáson. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában