Igazságszolgáltatás

2024.02.07. 08:28

Túl magas az összeghatár

A legfőbb ügyész túl magasnak tartja az egymillió eurós összeghatárt, amely alatt megszűnne az adócsalás büntethetősége

Agerpres

Túl magasnak tartja a legfőbb ügyész az egymillió eurós összeghatárt, amely alatt megszűnne az adócsalás büntethetősége, ha az elkövető kifizeti az okozott kárt.
Alex Florenţa a TVR Infónak nyilatkozva kedd este elmondta, "nem feltétlenül elhibázott" a kezdeményezés, hogy a kár megtérítése esetén egy bizonyos összeg alatt szűnjön meg az adócsalás büntethetősége, de a megszabott összeghatár "vitás". "Én úgy gondolom, hogy az egymillió eurós küszöb túl magas, legalábbis a jelenlegi romániai szinthez képest" - fogalmazott.
A legfőbb ügyész szerint ugyanakkor az adócsalá esetén megszabott büntetőkamatot differenciálni kellene attól függően, hogy a büntetőeljárás melyik szakaszában dönt úgy az elkövető, hogy kifizeti a kárt. Ha a vádemelés előtt teszi ezt meg, a büntetőkamatnak kisebb arányúnak, ha a bírósági per folyamán, akkor nagyobbnak kellene lennie - vélekedett.
Az adócsalás megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvényt módosító jogszabályt tavaly decemberben fogadta el a képviselőház döntő házként. Egyik előírása szerint nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót, és az elkövetője a 15 százalékkal megnövelt adóhátralékát a kamatokkal és büntetőkamatokkal együtt a bűncselekmény megállapítását követő 30 napon belül kifizeti. A tervezetnek egy másik előírása szerint megfelezhető az adócsalásért kiszabott börtönbüntetés, ha az elkövető az első bírósági tárgyalásig teljes mértékben megtéríti a költségvetésnek okozott kárt. Ha pedig a kár nem haladja meg az egymillió eurót, az ítélet szabadságvesztés helyett pénzbüntetés is lehet.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje megtámadta a törvényt az alkotmánybíróságon. A testület decemberben azt közölte, hogy február 7-én tárgyalja a beadványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában