Közgyűlés

2024.02.13. 11:22

Ciolacu: Az ország közigazgatási átszervezését csak a közigazgatás digitalizálása után lehet megvalósítani

Agerpres

Az idei első választások fő tétje olyan hozzáértő emberek megválasztása, akik tudják, hogyan kell beruházási terveket készíteni - jelentette ki a Romániai Községek Szövetségének keddi közgyűlésén a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu kifejtette, hogy korábban a helyi közigazgatásban is tevékenykedett, ezért tisztában van az önkormányzati vezetők feladataival és felelősségeivel. Szavai szerint miniszterelnökként a prioritásának tekinti a lehető legtöbb uniós és költségvetési forrás biztosítását a a helyi közösségek számára fontos beruházásokra. 'A valóság pedig az, hogy soha nem látott szintet értek el a helyi befektetések' - jelentette ki.
A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az Anghel Saligny program keretében több mint 34,5 milliárd lejjel finanszíroz a kormány útkarbantartási, vízbevezetési és csatornázási munkálatokat, a helyi fejlesztések országos programjának (PNDL) keretében pedig eddig már összesen több mint 40 milliárd lejt kaptak az önkormányzatok mintegy 8000 helyi beruházásra.
Ciolacu szerint az önkormányzati vezetők érdeme, hogy ezek a pénzek eljutottak a településükre, mert jó beruházási terveket dolgoztak ki. Kijelentette, hogy az Európai Unióhoz való tartozás és olyan hozzáértő emberek megválasztása a fő tétje az idei választásoknak, akik tudják, hogyan kell beruházási terveket készíteni. 'Falvaink és községeink nem demagógiával, hanem óvodákkal, gyógyszertárakkal, víz- és gázhálózatokkal fejlődhetnek. És az ilyen jellegű beruházásokhoz szükséges több százmilliárd lej kizárólag európai alapokból származik' - hívta fel a figyelmet a kormányfő.
A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a kormány egyik idei prioritása a megkezdett hely szintű beruházások folytatása, amihez a településeknek további forrásokra van szükségük. Ezért szorgalmazni fogja a finanszírozással kapcsolatos döntések lehető legnagyobb mértékű decentralizálását. Közlése szerint a közigazgatás digitalizálása lehetővé teszi majd, hogy a községi polgármestereknek ne legyen szükségük több ezer oldalas iratcsomók leadására és ugyanannyi aláírás beszerzésére a helyi beruházások finanszírozásának megpályázásakor.
Hozzátette, hogy az ország közigazgatási átszervezését csak a közigazgatás digitalizálása után lehet megvalósítani.
Beszédét Ciolacu azzal az ígérettel zárta, hogy kedden este tárgyalni fog a helyi választottak képviselőivel a fizetések kérdéséről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában