Tüntetés

2024.02.08. 16:48

Az egészségügyi, majd a munkaügyi minisztérium előtt tüntetett az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség

Forrás: Facebook/Federatia Solidaritatea Sanitara Romania

Agerpres

Az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium székháza előtt tüntettek csütörtökön az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség tagjai.
Az érdekvédelem tájékoztatása szerint elégedetlenségüket a kormánynak a február 5-i tárgyaláson tanúsított hozzáállása váltotta ki. A kabinet által ajánlott béremelés ugyanis nem üti meg a szakszervezetek által követelt szintet, ráadásul nem is kommunikáltak őszintén - állítják a közleményben.
E szerint a kormány korábban 20 százalékos béremelést ígért erre az évre az egészségügyi alkalmazottak teljes jövedelmére (pótlékokkal együtt), de a február 5-i tárgyaláson már csak az alapbérek 20 százalékos emelését említették (pótlékok nélkül), ami azt jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók teljes jövedelme átlagban mindössze 13,9 százalékkal emelkedne.
A kormány 'őszinteséget nélkülöző' hozzáállása és a tavaly tett ígéreteinek figyelmen kívül hagyása miatt az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség a tiltakozások folytatása mellett döntött - írják.
Követeléseik között szerepel az egészségügyi alkalmazottak alapbérének legalább 25 százalékkal történő megemelése 2024-ben és a 2017/153-as törvényben foglalt bérjogosultságok maradéktalan teljesítése. A szakszervezeti szövetség kéri ugyanakkor az egészségügyi dolgozók szakmai élete minőségének növelését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában