Béremelés

2024.01.18. 12:01

Raluca Turcan kulturális miniszter megemelné a múzeumi és könyvtári dolgozók fizetését

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Raluca Turcan kulturális miniszter az AGERPRES-nek adott interjújában elmondta, hogy Romániában a kultúra krónikusan alulfinanszírozott. Szerinte meg kell szüntetni az előadóművészeti intézmények, illetve a múzeumok és könyvtárak alkalmazottainak bérkülönbségeit, hogy az oktatáshoz hasonlóan ezen a területen is ösztönözni lehessen a pályakezdőket.
A miniszter kifejtette, hogy a kultúra alulfinanszírozottsága az ágazatban tevékenykedők jövedelmén is érezteti a hatását. Ezért feladatának tekinti, hogy az új közalkalmazotti bértörvény számolja fel a méltánytalanságokat. Ezeket között említette, hogy a minisztériumnak és az önkormányzatoknak alárendelt kulturális intézmények alkalmazottjainak bérezése jelentősen eltér. Ugyanezek az egyenlőtlenségek tapasztalhatók az előadóművészeti intézmények, illetve a múzeumok és könyvtárak alkalmazottainak bérezésében is.
Turcan emlékeztetett, hogy az új közalkalmazotti bértörvény várhatóan csak jövő év elején lép hatályba, ezért addig a jelenlegi jogszabályon módosítana úgy, hogy 'legalább a múzeumokban és a könyvtárakban' emelkedjenek a fizetések. Közölte, hogy a javaslatait már elküldte a munkaügyi minisztériumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában