Vizsgálat

2023.12.15. 18:21

Tulcea megye: elpusztult hattyúkat találtak a Duna-delta egyik taván

Huszonkét elpusztult hattyút találtak a Duna-delta egyik taván, a tetemekből vett mintákat vizsgálat alá vetették - tájékoztatott pénteken a Tulcea megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A madártetemeket a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Obretinul Mic nevű taván találták, a laboratóriumban azt vizsgálják, hogy az állatok madárinfluenzában pusztultak-e el. Az eredmények péntek estére várhatók – nyilatkozta az AGERPRES-nek Mitică Tuchilă, a megyei DSVSA igazgatója.

Tuchilă arról is beszámolt, hogy a rezervátum ökológusaival, a prefektúra, valamint Crişan és Maliuc község polgármesteri hivatalának képviselőivel megtették az első, ilyen helyzetben szükséges intézkedéseket. A madarak tetemét a fertőtlenítést követően egy homokos területen fogják elföldelni elég mélyen ahhoz, hogy a mikrobák terjedésének korlátozásával megakadályozzák más vadon élő madarak és házi szárnyasok megfertőződését. A potenciális góc helyzetét tekintve és a hatóságok gyors reakciójának köszönhetően a DSVSA igazgatója szerint kicsi a veszélye, hogy háziállatok is megbetegedjenek.

Mitică Tuchilă szerint az igazgatóság folyamatosan tájékoztatta a polgármesteri hivatalokat, gazdaságokat a madárinfluenza és a sertéspestis alakulásáról, hogy a lehető legnagyobb mértékben megakadályozzák a háziállatok megfertőződését. Legutóbb 2020-ban regisztráltak madárinfluenzás esetet Tulcea megyében, amikor a DSVSA állatorvosai a Parcheş tavon talált vadmadár tetemében kimutatták a vírust – tájékoztatott Tuchilă.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában