Nyugdíj

2023.12.14. 11:08

Részletesen elmagyarázta a munkaügyi minisztérium, hogyan számolják újra a nyugdíjakat

A munkaügyi minisztérium szerdán a Facebook-oldalán elmagyarázta, hogyan számolják újra a nyugdíjakat a jövő év szeptemberétől hatályba lépő új nyugdíjtörvény alapján.

Illusztráció

Agerpres

A bejegyzésükben idézik a jogszabályt, amely szerint a nyugdíjat a ledolgozott hónapokért adott pontszámok alapján számolják ki, a pontszám pedig a hozzájárulás alapjául szolgáló bruttó havi jövedelem és az adott év társadalombiztosítási költségvetésének alapjául szolgáló bruttó átlagfizetés arányától függ. Emlékeztettek arra, hogy az utóbbi összeg jövőre 6789 lej lesz.
A minisztérium egy konkrét példán keresztül magyarázta el a nyugdíjaknak az új törvény alapján történő kiszámolását. E szerint, ha egy alkalmazott egy jövő évi hónapban bruttó 6991 lejt (körülbelül nettó 4000 lejt) keres, ezt az összeget elosztják a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagfizetéssel, ami jelenleg 6789 lej. Így az adott hónapért kapott pontszám 1,02978 (öt tizedessel kell számolni). A havi pontszámokat összeadják, és elosztják 12-vel, a hányados pedig az éves pontszám lesz. Az éves pontszámokat összeadják, és az összeget megszorozzák a referenciapont értékével, ami 2024-ben 81 lej lesz.
Még konkrétabban: ha például egy alkalmazott 35 éven át dolgozott, és a hozzájárulás alapjául szolgáló bruttó jövedelme minden hónapban megegyezett a társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagfizetéssel, akkor összesen 35 pontot gyűjt össze. Ennek megfelelően a nyugdíjának bruttó összege 35X81 lej, azaz 2835 lej. A 25 évnél többet dolgozó alkalmazottaknak azonban úgynevezett stabilitási pontok is járnak: 26 és 30 év közötti szolgálati időért évi 0,5 pont, 31 és 35 év közötti szolgálati időért évi 0,75 pont. A példaként felhozott alkalmazott esetében a stabilitási pontok száma 6,25. Így a nyugdíjának bruttó összege 6,25X81 lejjel, azaz 506,25 lejjel nő, és eléri a 3342 lejt. Az adólevonás utáni nettó összeg tehát 3208 lej - részletezte bejegyzésében a munkaügyi minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában