Üzenet

2023.12.18. 16:09

Iohannis a nemzeti kisebbségek napján: A többszörös válságok korában tudatosítanunk kell a sokféleség pozitív hatását

Agerpres

A többszörös válságok korában 'elengedhetetlen, hogy tudatában legyünk a sokféleség pozitív hatásának' - jelentette ki a nemzeti kisebbségek napja alkalmából megfogalmazott hétfői üzenetében az államfő.
Klaus Iohannis gondolatait Sergiu Nistor elnöki tanácsadó tolmácsolta a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa megalakulásának 30. évfordulóján tartott parlamenti rendezvény résztvevőinek.
'A polgárok közötti erős kötelék hangsúlyozása alapvető fontosságú az egész nemzet fejlődése és haladása szempontjából, ezért a román állam alkotmányos és intézményi felépítése tükrözi a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét és tiszteletben tartását' - fejtette ki üzenetében az államfő.
Iohannis szerint az etnikumközi és vallásközi párbeszédhez, és ezáltal egy jobb társadalom építéséhez járul hozzá az összes olyan román állampolgár, aki a szolidaritás, a kölcsönös tisztelet és a tolerancia szellemében él és dolgozik együtt.
Emlékeztetett arra, hogy Romána az alkotmányba foglalta a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét. Ez szerinte az egyik legfontosabb rendelkezés, amelyik a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogai tiszteletben tartásának egyértelmű vállalását bizonyítja, és amelyik több mint három évtizede a fő eszköze a politikai stabilitás megszilárdításának.
Az államfő kifejtette, hogy a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa az elmúlt években hozzájárult a nemzeti kisebbségek és a román állami hatóságok közötti konstruktív párbeszédhez. Szerinte az intézmény megalakulásának harmincadik évfordulója jó alkalom felidézni, hogy a nemzeti kisebbségek a történelem tanulságaiból okulva miként tudtak egymással és a többséggel kölcsönhatásba lépni.
'A mai világot sújtó többszörös válságok körülményei között elengedhetetlenné válik, hogy tudatában legyünk a sokféleség pozitív hatásának. Ez általános érdek és a befogadó társadalomban való együttélésre való törekvés lényeges eleme, amely egyszerre jelent lehetőségeket és egyenlő felelősséget a polgárok számára' - fogalmazott üzenetében Iohannis, aki a nemzeti kisebbségek napján köszöntötte az albán, örmény, bolgár, cseh, horvát, zsidó, görög, német, olasz, macedón, magyar, lengyel, roma, orosz, lipován, ruszin, szerb, szlovák, tatár, török és ukrán közösségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában