Kisebbségek

2023.12.18. 15:55

Ciolacu: Románia európai modellje a nemzeti kisebbségek és a parlamenti képviseletük védelmének

Agerpres

A sokszínűség, az etnikai és vallási pluralizmus Románia fejlődésének fontos erőforrásai, mert gazdagítják az ország szellemi örökségét - jelentette ki hétfőn, a nemzeti kisebbségek napja alkalmából a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa megalakulásának 30. évfordulóján tartott rendezvényen mondott beszédet a parlamentben. Úgy fogalmazott, hogy Románia 'igazi európai modellje a nemzeti kisebbségek és a parlamenti képviseletük védelmének'.
A miniszterelnök kifejtette, hogy a román demokrácia rendszerváltás utáni megszilárdulása, a nemzetközi és európai uniós normákhoz igazodó jelenlegi politikai és társadalmi környezet nagyrészt a nemzeti kisebbségek hozzájárulásának és a román kormánnyal való együttműködésüknek köszönhető, a Nemzeti Kisebbségek Tanácsán és a kisebbségek parlamenti frakcióján keresztül.
'A mai évforduló alkalmat ad megújítani elkötelezettségünket amellett, hogy Románia a nemzeti kisebbségek jogai és parlamenti képviseletük védelmének valódi európai modellje maradjon, megkönnyítve részvételüket a román társadalom egészét érintő döntéshozatalban' - mondta a kormányfő.
Hozzátette, hogy 'egy olyan világban, ahol a fundamentalizmus, a szélsőségesség és az antiszemitizmus különböző formái egyre aggasztóbb ütemben terjednek, a sokszínűség tisztelete és a kultúrák közötti párbeszéd még értékesebb társadalmi tőke'.
Kitért arra is, hogy korábban képviselőházi elnökként 'kiváló' volt az együttműködése a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával. Felidézte, hogy ez a frakció a legnehezebb időkben - a koronavírus-járvány és az energiaválság - idején is támogatta a döntéshozókat a kihívások leküzdésében.
'Ezért miniszterelnökként úgy gondolom, hogy ezt az együttműködést meg kell őrizni, különösen a kisebbségek által lakott területeken megvalósuló gazdaságfejlesztési beruházások folytatásával, pontosan azért, hogy az ország összes polgára számára egyenlő fejlődési lehetőségeket és esélyeket biztosítsunk. Úgy gondolom, hogy a kisebbségekhez való viszony nem függhet a politikai széljárástól. Harminc évvel a forradalom után ennek a viszonynak normálisnak kell lennie, függetlenül bármelyik romániai párt vagy vezető politikai akaratától' - jelentette ki beszédében Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában