Közlemény

2023.12.12. 10:45

A tartozások azonnali kifizetését követelik a családorvosok az egészségbiztosítási pénztártól

Illusztráció

Agerpres

Az egészségbiztosítási pénztár tartozásainak kifizetését követeli a kormánytól, a pénzügyminisztériumtól és az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (CNAS) a családorvosok és általános orvosok országos társasága (SNMF).
A SNMF keddi közleménye szerint az orvosi alapellátást biztosító mintegy tízezer rendelő már negyedik hónapja késve vagy részletekben kapja meg a működéséhez szükséges pénzt a CNAS-tól, ami hátráltatja a tevékenységüket.
Ebből a pénzből fizetik a személyzet - orvosok, ápolók, könyvelők, karbantartók - bérét, az adókat, a közüzemi költségeket, bérleti díjakat, banki törlesztőrészleteket, fogyóeszközöket, tisztítószereket. Novemberben például az összeg 60 százalékát utalták át az egészségbiztosító pénztárak, ami gondot okozott az orvosi rendelők működési költségeinek kifizetésében. A különbözetet mindmáig nem kapták meg - olvasható a közleményben.
A szervezet közölte: ha a helyzet nem rendeződik, a családorvosok bírósághoz fordulnak, és követelni fogják büntetőkamatok kifizetését is a kintlévőségek mellett.
A családorvosok ugyanakkor működőképes informatikai rendszert követelnek, amely nem áll le szinte naponta, és nem akadályozza a biztosítottak hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában