Tiltakozás

2023.12.15. 08:34

A Sanitas bejelentette a munkakonfliktus kirobbantását

Az egészségügyben dolgozók szakszervezeteit tömörítő Sanitas Szövetség a munkakonfliktus kirobbantását jelentette be csütörtökön.

Agerpres

A követelések közé tartozik a bérhátrálékok kifizetése minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozó alkalmazott számára, illetve a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvénybe foglalt bérjogosultságok kifizetése is – szögezi le Facebook-oldalán a Sanitas.

A Szövetség rámutat, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók nagy részének fizetése nem nőtt az utóbbi években a jelenleg hatályban levő bértörvényben megszabottaknak megfelelően, a bérpótlékokat, az ügyeletekért, éjszakai munkáért járó juttatásokat még mindig a 2018-as alapfizetést, és nem a jelenlegit figyelembe véve számítják ki. Emellett nem fizetik a túlórákat, bár a törvény ezt előírja, a vakációs utalványok értéke sem nőtt a törvénybe foglaltaknak megfelelően.

"Mindezek tetejébe az üres álláshelyek ismételt befagyasztása olyan munkaerőhiányhoz vezetett, amire az elmúlt 20-30 évben nem volt példa, így a személyzet túlhajszolt, motiválatlan és más munkahely után néz! Következésképpen kirobbantjuk a kollektív munkakonfliktust annak érdekében, hogy minden egészségügyi dolgozó, a kisegítő személyzet, az egészségügyi igazgatóságok (DSP) és a szociális ellátási rendszer minden dolgozója megkapja az eddig nem biztosított bérjogosultságát" – írja a Sanitas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában