Határrendészet

2023.11.25. 15:22

Vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a személygépkocsit ellenőrizte, amellyel Cherecheş elhagyta az országot

Illusztráció

Forrás: politiadefrontiera.ro

Agerpres

Vizsgálat indult a fegyelmi vétség esetleges megállapítására azon határrendész ellen, aki a határátkelőnél a személygépkocsit ellenőrizte, amellyel Nagybánya börtönbüntetésre ítélt polgármestere, Cătălin Cherecheş elhagyta pénteken az országot.
Erről Victor-Ştefan Ivaşcu, a határrendészet főfelügyelője számolt be egy szombaton tartott sajtótájékoztatón. „Folyamatban van annak elemzése, ahogyan a szolgálatban lévő határrendész az okmányellenőrzést végezte, de előrebocsátjuk, hogy Cherecheş Cătălin és a rokon között, akinek a személyi igazolványát használta, van hasonlóság” - mondta Ivaşcu.

Hozzátette azonban, hogy ez a hasonlóság nem menti fel a határrendészt az alól, hogy az okmány és a határellenőrzéskor jelen levő személy azonosságának összevetését esetleg nem végezte el megfelelő módon. „A határrendész ellen előzetes vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, hogy történt-e fegyelmi vétség” - szögezte le Ivaşcu.
A határrendészet parancsnoka azt is elmondta, hogy az illetékes ügyészség hivatalból kivizsgálást indított törvénytelen határátlépés és hamis személyazonosság használatának bűncselekménye miatt.
Ivaşcu leszögezte továbbá, hogy a hasonló helyzetek elkerülése végett ellenőrzéseket végeznek az ország minden határátkelőjénél, de elrendelték a határrendészet munkatársainak kiképzését is. Ivaşcu szerint az érintett határrendész nagy, 20-21 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, és bevallása szerint nem tudja megmagyarázni, hogyan történhetett meg az incidens. 
A kolozsvári ítélőtábla pénteken jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélte korrupcióért Cătălin Cherecheş nagybányai polgármestert. Miután a rendőrség nem találta otthon a politikust, amikor börtönbe akarták kísérni letölteni a büntetését, körözést adtak ki ellene. A határrendészet tájékoztatása szerint Cherecheş pénteken egy rokonának a személyi igazolványát használva kiszökött az országból a petei határátkelőn keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában