Törvénytervezet

2023.11.30. 08:34

USR-tervezet: Az orvosok ne irányíthassák az állami kórházak pácienseit magánrendelőkbe

Agerpres

Törvénytervezetet nyújtott be szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője, amely megtiltaná, hogy az állami kórházak orvosai magán egészségügyi intézményekhez irányítsák a betegeket.
A Nicu Fălcoi és Adrian Wiener képviselők által beterjesztett jogszabályjavaslat a páciensek jogairól szóló 2003/46-os törvényt, illetve az egészségügyi reformról szóló 2006/95-ös törvényt módosítaná.
Nicu Fălcoi arra hívta fel a figyelmet a tervezetet ismertető közleményében, hogy az állami kórházakban alkalmazott orvosok gyakran ahhoz a magánrendelőhöz vagy -klinikához irányítják a betegeket, ahol ők maguk is dolgoznak; ezzel biztos bevételhez juttatják ezeket az intézményeket.
Adrian Wiener kifejtette, a magán egészségügyi intézményekben sokszor ugyanaz az orvos ugyanazt a szolgáltatást nyújtja pénzért, amire az állami egészségügyi intézményben ingyen jogosult a páciens. A helyénvaló az lenne, ha az amúgy is sérülékeny állapotú betegek az állami kórházakban kapjanak teljes körű orvosi ellátást - szögezte le az USR-s képviselő.
A tervezet fegyelmi vétségnek nyilvánítaná a tiltás megszegését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában