Idősotthonok ügye

2023.11.01. 16:58

Házi őrizetbe helyezték a Godei testvéreket

Agerpres

A bukaresti táblabíróság szerdai döntése értelmében házi őrizetbe kerül Ştefan Godei, annak a voluntari-i idősotthonnak az adminisztrátora, ahol a gondozottakat embertelen körülmények között tartották.
Házi őrizetbe helyezik Ştefan Godei testvérét, Daniel Godeit, valamint az Ilfov megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársát, Andrei-Răzvan Ticut is. Eddig mindhárman előzetes letartóztatásban voltak.
A döntés jogerős.
Július elején több mint száz idős személyt mentettek ki a rendőrök és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei három voluntari-i öregotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve, és ingyenmunkára kényszerítették őket.
A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg a bűnszervezetek áldozatai.
A környéken élő lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy az idősotthon lakói "körülbelül két éve" voltak ilyen helyzetben, "meztelenül jöttek a kerítéshez", és pénzt vagy élelmiszert kértek a járókelőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában