Energia

2023.11.20. 10:10

Energiaügyi miniszter: Hétfőn újra névleges teljesítményen fog üzemelni a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja

Illusztráció

Forrás: Facebook/Nuclearelectrica Oficial

Agerpres

Újraindították vasárnap a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkját, amely a kedvezőtlen időjárás miatt automatikusan leállt szombat este - tájékoztatott az energiaügyi minisztérium.
Sebastian Burduja miniszter kijelentette, állandó kapcsolatban állnak a Románia délkeleti részét sújtó rossz időjárás közepette az energiaellátó rendszerben felmerülő kihívások kezelésében illetékes téli parancsnoksággal. A tárcavezető köszönetet mondott az Enel, a Transelectrica és a többi érintett szolgáltató hibaelhárító csapatainak, amelyek "szakszerűen és gyorsan" dolgoztak.
„Az ország energiarendszere bebizonyította, hogy szélsőséges körülmények között, a 100 km-es óránkénti sebességet meghaladó széllökések mellett is képes megfelelően működni. A felmerült problémák helyi szintűek voltak, nem veszélyeztették az országos villamosenergia-rendszer stabilitását” - szögezte le.
A miniszter külön köszönetet mondott a Nuclearelectrica szakembereinek, akiknek sikerült "nagyon rövid időn belül" újraindítaniuk a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkját, így az hétfőn újra névleges teljeítményen fog üzemelni.
Az energiaügyi minisztérium szombat este közleményben tájékoztatott, hogy automatikusan leállt a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja a kedvezőtlen időjárás miatt. A reaktorblokk leállása biztonságosan, az ilyen helyzetekre tervezett eljárásnak megfelelően történt, az atomerőmű működése, a személyzete, a lakosság és a környezet nem került veszélybe - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában