Bűnvádi eljárás

2023.11.28. 11:48

Elküldték a legfőbb ügyésznek a két volt egészségügyi miniszter elleni bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozó kérelmet

Agerpres

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter elküldte kedden a legfőbb ügyésznek Klaus Iohannis államfő kérelmét a két volt egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă elleni bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozóan - közölte az igazságügyi tárca.
A korrupcióellenes ügyészség (DNA) múlt héten közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson Florin Cîţu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă egykori egészségügyi miniszterek ellen a koronavírusvakcinák beszerzésével kapcsolatos hivatali visszaélés gyanúja miatt.
Az ügyészség emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.
A DNA szerint a tagállamoknak úgynevezett 'opt-out' lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.
Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek.
A DNA szerint az akkori kormány közölte az Európai Bizottsággal, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37.588.366 adagot) rendelt. Ennek ellenére két gyanúsított kormánytag a harmadik segédletével elrendelte további 52.805.690 adag vakcina beszerzését és kifizetését, áfa nélkül összesen 1.005.498.687 euró értékben, és ezzel kárt okozott az állami költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában