Hargita megye

2023.11.14. 12:22

Csökkent a burgonya iránti kereslet, megváltoztak a fogyasztói szokások

Illusztráció

Agerpres

Alacsony a burgonya iránti kereslet, nem lehet jó áron értékesíteni, noha a Hargita megyei termesztők idén jó termést takarítottak be - derül ki Romfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjének tájékoztatásából.
Romfeld az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, hogy a krumpli kilójának termesztői ára 1 lej és 1,7 lej között mozog.
A nagy élelmiszer-áruházakkal szerződésben álló termesztőktől 1,35 lejért veszik meg a termesztő által becsomagolt burgonyát, amely aztán sokkal magasabb áron kerül az üzletek polcaira.
Romfeld Zsolt szerint megváltoztak a fogyasztói szokások: az emberek már nem veszik meg előre a télire való krumplit, hanem a napi szükségletnek megfelelő, kis adagokat vásárolnak. Ugyanakkor a viszonteladók is csak a keresletnek megfelelő mennyiségű burgonyát vásárolnak, így a tárolás teljes egészében a termesztőkre hárul.
Az igazgató arról is beszámolt, a termesztők jelenleg azt számítgatják, mennyire lesz kifizetődő jövőre krumplit termeszteni. A költségeket figyelembe véve a termesztőknek legalább 2 lejt kellene kapniuk a burgonya kilogrammjáért - mondta.
Hargita megyében közel 7000 hektáron termesztettek krumplit ebben az évben. A szakértők szerint a termés megfelelő volt, hektáronként átlag 22 tonna, de helyenként elérte a 40 tonnát is hektáronként.
Az utóbbi években fokozatosan csökkent a krumplitermesztésre használt földterületek kiterjedése Hargita megyében. A kistermelők ugyanis rájöttek, hogy nem kifizetődő kis területen kereskedelemre szánt burgonyát termeszteni, így áttértek arra, hogy kizárólag a család szükségleteinek megfelelő mennyiségeket termelnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában