Átszervezés

2023.11.16. 15:31

Ciolacu: Fenntarthatatlan a jelenlegi közigazgatási struktúra

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy Románia nem tarthatja fenn többé a közigazgatás jelenlegi, még a kommunista rendszer idejéből fennmaradt struktúráját, mert így az állam a saját súlya alatt fog összeroppanni.
Ciolacu a Románia közigazgatási átszervezéséről szóló konferenciára küldött üzenetében azt írta, az ország jelenlegi közigazgatási felosztása 1968-ból származik, és a 41 megye, valamint a fővárosi kerületek felügyelőségei, ügynökségei, igazgatóságai és hatóságai valósággal 'megfojtják' az államot. Ez a struktúra bürokráciát eredményez, hatékonysága alacsony, és értelmetlenül sokba kerül - vélekedett a miniszterelnök.
Kifejtette, Románia az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amelynek közigazgatási megszervezésére vonatkozó törvénye a kommunista államra jellemző központosítás elvén alapul. „Így nyilvánvalóan ellentmondásban vagyunk a szubszidiaritás elvével, amely az EU felépítésének és működésének alapját képezi. Ez a törvény Románia modernizációjának, bürokráciamentesítésének és az európai alapok hatékonyabb felhasználásának is komoly akadálya” - érvelt üzenetében, amelyet Adeline Dan, a miniszterelnöki kancellária államtitkára olvasott fel a konferencián.
A kormányfő arról számolt be levelében, hogy az utóbbi hónapokban beszélgetett erről a kérdésről polgármesterekkel, üzletemberekkel és 'egyszerű' emberekkel, a következtetése pedig az, hogy 'széles körű társadalmi konszenzus' van a közigazgatás reformjának szükségességéről.
Elismerte ugyanakkor, hogy a jövő év - amikor négy választás lesz - nem alkalmas ilyen méretű reform megvalósítására. A közigazgatás átszervezését azonban be lehetne iktatni a következő törvényhozási ciklusba a 'társadalmi, kulturális és gazdasági elit' bevonásával, hatástanulmányok elkészítése és szakértőkkel való konzultálások után. „Meg kell hallgatnunk a helyi önkormányzatok, az üzleti és az akadémiai szféra minden fontos hangját, és még valami másra is szükségünk van: arra, hogy mi, politikusok ne próbáljuk feltalálni a spanyolviaszt. Van egy stratégiai pillér, amelyre ezt az egész kezdeményezést alapoznunk kell: a digitalizáció” - üzente Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában