Tervezet

2023.11.15. 12:31

A kábítószerfüggőknek szánt detoxikáló és rehabilitációs központok létesülnek a nyolc fejlesztési régióban

Illusztráció

Forrás: Internet

Agerpres

A kábítószerfüggőknek szánt detoxikáló és rehabilitációs központok létesítéséről szóló törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több képviselője és szenátora a nemzeti kisebbségeket képviselő két kollégájukkal együtt.
A jogszabályjavaslat értelmében az ország mind a nyolc fejlesztési régiójában - északkeleti, délkeleti, dél-munténiai, délnyugat-olténiai, nyugati, északnyugati, központi és Bukarest-Ilfov megyei régió - létrehoznának egy-egy központot.
A tervezet szerint ezek az intézmények jogi személyiséggel rendelkeznének, és az Országos Drogellenes Ügynökség alárendeltségében működnének. Létrehozásukat és működésüket 50 százalékban az állami költségvetésből, 50 százalékban "az érdekelt helyi hatóságok" saját forrásaiból vagy európai uniós támogatásokból fedeznék.
Indoklásukban a kezdeményezők rámutatnak, hogy a drogjelenség rendkívül összetett és több területre - közegészségügy, közbiztonság és nemzetbiztonság - hatással van. Kezelése pragmatikus és hatékony intézményi válaszlépéseket igényel, amelyek azonban nem korlátozódhatnak egyetlen intézményre vagy szervezetre, hanem az ezek közötti együttműködés eredményeként kell megvalósulniuk. A detoxikáló és rehabilitációs központok az állam drogellenes stratégiájának részét képeznék - hangsúlyozták.
Az indoklásban idézik az Országos Drogellenes Ügynökség legfrissebb felméréseinek adatait is, amelyek szerint Románia lakosságának 4,3 százaléka próbált már életében valamilyen tiltott szert. A 16 éves fiatalok körében a drogok életprevalencia-értéke 10 százalék. „Ezek az adatok a kábítószer-fogyasztás jelentős elterjedésére utalnak a lakosság egésze és különösen a fiatalok körében” - emelték ki. A tervezetet a szenátus tárgyalja első házként, a végső formájáról a képviselőház dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában